Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Февруари е шоколад, вино, любов, сърца, рози и т.н. За мен всеки месец е подходящ за шоколад, виното също не го пренебрегвам, затова реших д...

The Famous Grouse whisky milk chocolate truffle bar


Февруари е шоколад, вино, любов, сърца, рози и т.н. За мен всеки месец е подходящ за шоколад, виното също не го пренебрегвам, затова реших да отбележа февруари с нещо по-нетрадиционно за мен - шоколад с уиски. Не съм любител на твърдия алкохол и в съчетание с шоколад съм го опитвала само като пълнеж на бонбони. Те не винаги са се оказвали сполучливи, особено когато още при захапването им, в устата ми се излее водопад от странен евтин алкохол. От произведението на The Famous Grouse очаквам повече, четете по нататък, за да разберете дали ми е допаднал.


Шоколадът е произведен в Ирландия от Lir Chocolates, фирма с традиции в изкушаването на простосмъртните с първокласни какаови произведения. Гледам, че освен шоколад в колаборация с уиски, предлагат и The Baileys и The Guinness шоколадови колекции. Влизат и те в листата ми с шоколади, които мечтая да опитам. При търсене в нета намерих и вариант, при който шоколадовите парченца са реално като малки бонбони, пълни с течно уиски. Той обаче е швейцарско производство, малко по-голям е като грамаж, има разлики във външния вид, така че няма как да ги сбъркате.

The Famous Grouse whisky milk chocolate truffle bar е 90 грама, поместен в луксозна опаковка, в която главния герой е червената яребица, символ на марката. Тя почти е стъпила върху барчета шоколад, доста правдоподобно показващи какво ме очаква като отворя картонената обвивка. Няма грамоти, сертификати, лога и други такива, указващи нещо изключително, марката на фирмата производител и на уискито е достатъчна гаранция за качество.


В станиола се помещават 12 парчета, подули коремчета от крем. Трудно се чупи едно барче на две, пълнежът не позволява на шоколада да се раздели и държи съставките му в здрава прегръдка. Ароматът е много слаб, не е чисто шоколадов, но не мога да определя каква друга тъмна сила се е намесила в него. Сърцевината е симбиоза между какао, мляко и уиски, гладка и мека. В нея ароматът на алкохол се усеща по-наситено. Шоколадовата обвивка е само за прикритие, доста е тънка, целта е да ви забави, за да не изгълтате целия алкохол наведнъж. Сама по себе си обаче също е уникална, явно тези Lir си разбират от работата и правят добър шоколад.


Алкохолът се усеща съвсем слабо като вкус, все пак е едва 4,8% от всички съставки. По-скоро е като повей на ирландски вятър, отколкото като глътка пламък. Въпреки това продуктът не се препоръчва за консумация от деца. За такива като мен, които по принцип не консумират уиски и подобните му, количеството му е съвсем приемливо. Бих описала The Famous Grouse whisky milk chocolate truffle bar като нежен, какаов с вкусна сърцевина, приятно сладък, изкушаващ, с лек привкус на приключение, съвсем различно от бонбоните с алкохол. Увлича те да вземеш следващо парченце и да те повлече към ирландските простори.

Шоколад и уиски е добре позната комбинация по света, но не и при мен. След този шоколад май ще преразгледам предпочитанията си и ще си позволя да пробвам пак алкохолното питие в комбинацията с шоколад, може би в състава на някоя рецепта. Още не съм узряла да го консумирам стандартно и чисто. Наздраве с The Famous Grouse whisky milk chocolate truffle bar!

0 коментара: