Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Дете 1 навърши 20 години. Не ме питайте кога минаха, не си усетих уж, аз още се чувствам на 20 и няколко. Юбилеят заслужаваше да се отбележи...

Ден за летене

Дете 1 навърши 20 години. Не ме питайте кога минаха, не си усетих уж, аз още се чувствам на 20 и няколко. Юбилеят заслужаваше да се отбележи с по-специален подарък, като например тандемен полет с парапланер. Бяхме говорили за това преди, но някак неопределено, без идея кога и как. Половинката ми, който има любов към летенето отдавна, купи ваучер, без да ми даде време да възразя, което сигурно щеше да стане.

Пилотът е негов приятел с много часове във въздуха и богат опит с туристи в Непал. Цената включваше излитане, реене във въздуха колкото позволят условията, кацане задължително + клипче от летенето. Няколко дена след като го ангажирахме, той сигнализира, че времето през почивните дни ще е подходящо за поднасяне на подаръка. И в съботата натоварихме децата и се отправихме към едно селце близо до Дряново - Скалско. Други места подходящи за парапланеристи са Шумен, Сопот, Беклемето, но пилотът преценява кога, къде и как. Няма нужда да се грижите за никакво оборудване. Нужни са ви подходящи дрехи, по-топли, че горе не е като долу, обувки удобни за тичане, желание, кураж и здрав стомах. Всичко друго се осигурява от пилота.


За любителите на въздушни изпълнения над Скалско има старт за излитане и достатъчно пространство за реене. Почти до мястото за излитане има път с кола, след това се върви малко пеша и сте на върха, а под вас се вижда селцето, нивите, гора, изобщо светът е в нозете ви. Преди нашата рожденичка имаше още една жена, която полетя. Използвах момента да правя снимки и на летящите и на околността. Мястото е приятно да се направи пикник или просто да си полежиш сред природата с интересна книжка, любимо мое занимание, но не бях подготвена за него. Освен това наглеждах децата, които на моменти скучаеха, после искаха да изследват околността, внезапно огладняваха или питаха през 2 минути кака им кога най-после ще лети.

Продължителността на полета зависи от метеорологичните условия, уменията на пилота, от къде се излита, разни такива неща, които много не разбирам. Да кажем, че е около 20-30 минути. След което се каца, събира се парапланера и после пилота се връща на старта за следващия желаещ да усети магията на безтегловността.

Дойде ред и на нашето момиче. Беше малко притеснена, явно вече усети, че няма мърдане. Пилотът й обясни какво се очаква от нея и я закачи да не кажа почти завърза за парапланера. Вятърът реши, че са готови и реши да ги вдигне предварително, та се наложи да ги държат помагачи. След това направиха 2-3 крачки и докато се усетим и намерим подходящ ъгъл за снимане и да запишем видео, те вече бяха във въздуха. Е щракнах няколко снимки, но винаги може повече. Беше ми странно колко лесно и сякаш естествено се получи всичко. В единия момент си здраво стъпил на земята, а в следващия губиш почва под краката си и се молиш пилота и вятъра да са добри към теб. Чак ми се поиска и на мен за момент да полетя, но бързо ми мина. Поне за сега, може и аз да се реша някой ден да пробвам тандемен полет. Даже преди години си говорехме как ще летим двамата с мъжа ми, но и това замина на заден план като мечта, като се "пенсионираме" ще го мислим. На децата също им се стори забавно и готино и питаха кога ще имат и те такъв подарък.

За нас на земята цялото преживяване изглеждаше много вълнуващо, горе определено е било още по-екстремно. Усещаш всяко движение на въздуха, виждаш земята от съвсем друга гледна точка и разни хорица дето ти махат, опитват се да ти викат нещо и те снимат. Разбира се, снимаш се и ти, нали трябват доказателства за преживяното. Пилотът е подготвен и с такива екстри и си има камера и селфи стик, че даже и програма и на пасажера се пада честа да заснеме клипче на летенето. Все пак пилотът има по-важна задача - да задържи дуото във въздуха, за да има все пак какво да се види на клипчето, а не някое бум тряс изпълнение.

Не успяха да полетят много дълго, но на девойката и това и беше достатъчно, за да пребледнее леко. Според нея това се е случило вече като се подготвяли за кацане. Не успяла да си изпъне краката навреме и малко станали на кълбо. Ние от горе не успяхме да видим приземяването, но е съвсем нормално за начинаещ и определено е по-трудно от излитането.

Мисля, че добре ни се получи подаръка. Рожденичката остана доволна, ние също се разнообразихме. Нещо нестандартно и различно определено е интересен вариант, ако вече са ви се изчерпали идеите как да зарадвате някого. Може би е добре да го подпитате предварително дали няма страх от летене, ама нищо чудно пък полетът с парапланер да му го излекува завинаги. Или да го направи завинаги сухоземец. Слагам линк към сайта на пилота, който ние ползвахме, ако решите вие самите да пробвате да се издигнете над нещата или да подарите тандемно летене: https://www.facebook.com/paraplaner.bg/

0 коментара: