Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Много се чудех как точно да кръстя публикацията, но предупреждавам, че ще недоволствам заради небрежно отношение, неуточнени поръчки, заба...

Онлайн бизнес по български

Много се чудех как точно да кръстя публикацията, но предупреждавам, че ще недоволствам заради небрежно отношение, неуточнени поръчки, забавяне и незадоволително качество на стоки купени по интернет.

Последните няколко месеца обзавеждахме апартамент. Голяма част от времето ни отиде за търсене из онлайн и физически магазини, а още по-голяма за чакане да ни доставят мебелите и техниката, които сме избрали. Наблегнахме на минималистичното обзавеждане и пак се оказа, че доста неща ни трябват. Сега като гледам жилището, все още ми се струва празно и може би има нужда да се добави някой акцент тук и там, но за сега толкова. Имахме някаква концепция как искаме да изглежда, но почти напълно избягахме от нея, защото или не можахме да намерим това, което си представяхме или беше извън бюджета ни. Пазарувахме доста онлайн, което ни струваше хабенето на излишни нерви и пропиляно време в чакане и разправии.

По-долу ще споделя от кои търговци пазарувахме и какви са впечатленията ми от тях.

Доста разочарована останах от сайта Smartliving.bg, за първи път пазарувам от тях. Те са посредник между различни производители и купувачите и предлагат стоки, част от които не са налични при тях. В сайта има голямо разнообразие на неща за дома на приемливи цени, затова и попаднаха в полезрението ми. Но не бях наясно с условието "ако го има налично". Това го разбрах чак след 2 седмици напразно чакане. Избрахме нощни шкафчета, поръчах ги, платих ги даже предварително, такава е политиката на сайта. И закачах да пристигнат, защото беше посочено, че за мебели срока за доставка е между 7-14 дни. Получих имейл, че поръчката ми е приета, но когато и да проверявах в сайта статуса й беше Обработва се. Изчаках да минат 14 дни, през това време никой не се свърза с мен, нали съм платила, защо да ми пишат, и поисках да знам какво се случва с поръчката ми. Отговор по имейл не получих, но получих позвъняване и ми бе обяснено, че производителя спрял да произвежда точно тези шкафчета заради дефект. Сега ще почва производство на нова партида и ако искам да изчакам още минимум 2 седмици, за да ги получа. Надали спирането на производство е станало точно в края на този 14 дневен период, но през цялото време аз нямах никаква информация какво се случва и чаках ли чаках. Отказах поръчката, не разполагахме с 2 седмици за получаването на стока, за която нямаше гаранция дали и тогава ще пристигне. Парите бяха преведени още на следващия ден в сметката ми, което е положителното в цялата история.  Не обичам липсата на обратна връзка, не обичам да чакам и да не знам какво се случва, затова не мисля, че повече ще се доверя на Smartliving.

Следващото ми разочарование е от един частен производител на столове, може би от Троян, така и не разбрах в крайна сметка от къде са, защото в обявите, които пускат един път пише Варна, друг път Троян. Намерих ги чрез bazar.bg. Писах им с въпроси за продукта, който предлагат, те ми предоставиха телефон, на който да се обадя. Не разбирам толкова ли е трудно да се отговори в сайта, може да нямам време и възможност да звъня по телефона. Както и да е, обадих се, все пак на мен ми трябват тези столове, телефонът беше изключен. По-късно звъннах пак и ми казаха, че до 7-8 дни поръчката ми ще е готова, което е приемлив срок за мен. Изпратиха ми мостри на платовете, избрах си и поръчах по viber. И отново същата история - чакам да ми се обадят, да ми пишат, чакам да пристигнат столовете. След 10 дена реших да попитам готови ли са столовете, отговор не получих, съобщението ми беше прочетено. На следващия ден звъннах по телефона, получих обещание, че следващата седмица поръчката ще е готова. Поне това спазиха и в сряда бяха зарадвана с искане за адрес за доставка, за да ми пратят столовете. Нооо после нов проблем - те хубаво са готови, но не са при дамата, с която се уговорих и ще бъдат изпратени когато й ги доставят. Което стана след още една седмица и в последния й ден, един месец след заявката най-после тръгнаха към мен. Да кажем, че качеството им е приемливо за цената, която платих, но си личеше, че са правени не с цел да са хубави, а да станат бързо. Компенсация за изгубеното ми време обаче няма.

Следващите, които ме разочароваха са Практис. Харесахме нощни лампи от сайта им. Тъй като имат физически магазин при нас, можехме да ги купим на място. За лош късмет налична имаше само една, черна, мисля даже, че беше мострата, а на нас ни трябваха 2 бели. Консултантката ме посъветва да поръчам онлайн и да ги получа в магазина им, имало такава възможност. Също и да посоча, че искам 2 бели лампи. При поръчката обаче се оказа, че не мога да поръчам доставка до магазин, защото наличните бройки се намират в различни техни магазини. Затова ще ми пратят 2 пратки и ще платя двойна доставка. Едната лампа и тя била мостра, но се съгласих да я взема, тъй като не исках пак да влизам в цикъла търсене-поръчване-чакане. Пратките пристигнаха още на следващия ден и вътре ме чакаха 1 бяла и 1 черна лампа... Това сигурно беше едно от последните неща, които чакахме, в спалнята имаше черно и бяло и решихме да ги вземем, защото ни втръсна да се разправяме с онлайн магазини. На следващия ден им изпратих имейл дали случайно не е станала грешка и някъде няма останала бяла лампа, за да сменим едната. Никакъв отговор 3 дена. Пробвах пак, след което получих обаждане, че ще разследват какво е станало, а след това и имейл да върна лампата, но без предложение да я сменя с такава с подходящия цвят. Отказах се да си търся бялата лампа и няколко дена по-късно получих отново обаждане, че най-накрая са разбрали, че нямат налична с искания от мен цвят. Реших, че ще задържа тези двете така трудно докопани. Имаме още няколко неща закупени от тях, но от физическия магазин и с пазаруването там проблеми нямам.

От Jysk си избрахме трапезна маса, столове, нощни шкафчета и матраци. Често посещаваме магазина, купували сме и малки и големи стоки и не очаквах да е сблъскам с лошо качество точно от тях. Масата трябваше да се поръча, нямат наличност от нея, пристигна доста бързо, платихме и си я взехме. Нямаше как да я видим на място в магазина тъй като е добре опакована. Като я извадихме обаче, сглобихме я и я разгледахме, все едно ни бяха дали мебел, която е ползвана дълго време. С драскотини и неравности по повърхността. При следващо ходене в магазина ни направи впечатление, че мостра на същата маса изглеждаше много по-добре от нашата. Тъй като нашата е качена до 3-тия етаж по доста тясно стълбище, тежи 50 кг. и е сглобена, не ми се занимава да правя рекламация. Неприятно изненадани останахме и от столовете. Бяха намалени на 60 лв., но не струват и 6. Много лошо изпълнение, при малко по-силен натиск пукат и очакваш всеки момент да се разпаднат. Надявам се искрено да издържат на натоварването и да не се прекършат. Към матраците и нощните шкафчета нямам забележки, но ако реша пак да купувам мебели от Jysk ще имам едно наум.

След доста избиране се спряхме на легло от Mebeliarena.bg. Първо го видяхме на живо в един шоурум, но в този онлайн магазин цената беше чувствително по-ниска, доставката безплатна, решихме да използваме услугите им. Оказа се, че цената в сайта е сбъркана. След като мъжа ми се свърза с тях да ги попита толкова ли наистина струва, се усетиха и я промениха. Пак беше добра за нас, затова и накрая направихме поръчка по телефона, няма имейл, няма документ, никаква гаранция, че са ни приели поръчката. Избрахме различна дамаска, което удължи срока за доставка на 30 дена. Времето изтече, ни вест, ни кост от тях. Пак ние трябваше да им звъним и денят на доставка пак не беше уточнен.  След още някой ден най-после леглото тръгна към нас, оказа се, че буса им с мебели обикаля цяла България и вечерта към 8:30-9 най-после ни го доставиха. Получихме го опаковано, платихме, но без възможност да го видим как реално изглежда. Слава богу, че нямаше проблеми, когато го разопаковахме на дневна светлина, че не ми се мисли какви перипетии щяха да са, ако трябваше да го връщаме.

От Dice.bg имах да ползвам ваучер и го оползотворих за електрическа кана за вода. При тях проблема беше с цената на доставката. На сайта им е посочена твърда сума от 4.99 лв, при получаването заплатих 7.50 лв, защото пратката ми надвишавала някакъв размер. Разликата не е голяма, но докато ми отговорят на имейла със запитване защо се получава това разминаване, вече бяха изпратили стоката. Още доказателства за "уменията" им по математика може да видите на скрийншота :)

И в заключение, за да не съм само негативна, все пак има и фирми, от които пазарувахме онлайн и нямаме забележки:

Кафе машина си поръчахме от Technika.bg. Цената беше една от най-ниските, доставката безплатна. Машината пристигна на следващия ден, получих имейл при поръчката и при изпращането. Не успях да намеря един документ, който бяха пратили с машината, писах им, те се свързаха с мен и ми го изпратиха веднага по имейл.

Vivre.bg - всякакви стоки, неща които трудно могат да се намерят на друго място. Поръчвам от време на време, плаща се предварително, времето за доставка понякога е доста дълго, но е посочено изрично между кои дати можеш да очакваш пратката си. За поръчки над 65 лв. не се плаща доставка, но както разбрах от личен опит само ако платиш с банкова карта предварително. Ако искаш да ползваш опция наложен платеж си плащаш допълнително. Продуктите пристигнаха в указания срок, доволна съм от качеството. Цените им обаче са си високи и ако нямат много изкушаващи намаление или ваучер от тях, не отварям сайта им.

Обобщени впечатления от онлайн магазините и фирмите, от които пазарувах:

* не обичат писмена кореспонденция, не четат имейли или получават прекалено много и забравят да им обърнат внимание, ако искаш да си свършиш работата трябва да въртиш телефони

* не ценят клиентите си, не се стараят да ги спечелят, не искат да ти вземат парите и си мислят, че нямаш избор и така или иначе ще стигнеш до техните услуги

* не полагат големи усилия да те запазят като клиент, не ги интересува какво впечатление оставят у теб и дали ще се завърнеш, може би разчитат на нови клиенти, което за мен е странно

Онлайн пазаруването спестява време, но невъзможността да видиш стоката предварително си има своята цена. Добавете към това понякога дългото време за чакане, в някои случаи предварителното плащане, неумението на търговеца да те омае, да поддържа връзка с теб и получавате неприятно изживяване.  Имали ли сте досег с търговците от статията, какви са вашите впечатления?

0 коментара: