Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Представям ви сладкиш, който харесах от първата хапка и до сега ми е много любим. Сигурна съм, че ако се напъна мога да изям целия кекс са...

Лимонов кекс с мак

Представям ви сладкиш, който харесах от първата хапка и до сега ми е много любим. Сигурна съм, че ако се напъна мога да изям целия кекс сама. Макът рядко присъства в менюто ми, но затова пък като се появи, винаги е в нещо такова вкусно или в шоколад например. Кексът има чудно приятен вкус, едновременно сладък, лимонов и различен заради присъствието на семенцата мак. Те му придават и хрупкавост заедно с коричката, а вътре е мекичък и разкошен. Единственото, с което не успявам да се справя, е глазурата, която го прави още по-лимонов. Моята винаги се разтича, но за това обикновено си има обяснение - или не ми достига пудрата захар или лимона или търпението да докарам подходящата консистенция. Каквато и да стане глазурата по-добре да я има, за да придаде още малко кисело-сладка нотка.

Да не ви дразня повече, то и себе си дразня с това описание, защото кексът свърши и ще трябва да се прави нов, ето и рецептата:

Продукти за кекса:

4 яйца
1 пакетче масло - 250 г размекнато
250 г захар
250 г брашно
половин пакетче бакпулвер
настъргана лимонова кора
сок от един лимон
100 г мак, аз обикновено слагам на око

Продукти за глазурата:

250 г пудра захар
настъргана кора от два малки лимона
сок от същите тези лимони

Маслото се разбива със захарта с помощта на миксер до побеляване. Постепенно се добавят яйцата и след всяко от тях сместа се разбърква пак. Бакпулвера се изсипва в брашното и заедно с лимоновия сок, настърганата кора и мака се прибавят към останалата смес. Разбърква се добре и се изсипва с предварително намаслена форма за кекс.

Пече се до готовност. Охлажда се преди да се извади от тавичката. Залива се с глазурата след като е изстинал напълно, макар, че е трудна мисия да го чакаш, при положение, че ухае ароматно.

Глазурата се приготвя като към пудрата захар се добавя кората от лимон и след това постепенно се налива лимоновия сок. Трябва да стане достатъчно гъста за намазване, но не и да се разтича, което се получава при мен, явно трябва още и още пудра захар. Оставя се да изстине и се получава много приятна снежна коричка.

Споделете, ако го направите, паля самолета и идвам на гости :)

0 коментара: