Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Ех тези лимитирани серии, защо трябва да са толкова вкусни и после да не можеш да ги намериш повече. Шоколад с ябълков пай или ябълков пай ...

Млечен шоколад с вкус на ябълков пай - Marabou Applepaj Limited Edition

Ех тези лимитирани серии, защо трябва да са толкова вкусни и после да не можеш да ги намериш повече. Шоколад с ябълков пай или ябълков пай залят с шоколад си звучи разкошно по всички гастрономически критерии. За Marabou съм разказвала преди, няма я у нас, на мен ми носят шоколади от Швеция, там се правят и там им се радват. Марката е под шапката на Mondelez, които произвеждат и шоколадите Milka, там също изкарват разнообразни комбинации на пазара, но не и този вариант. Така че шансът да го намеря у нас е под нулата, а си заслужава, защото съчетанието от ябълки и млечен шоколад се е получило страхотно.

Опаковката е слънчево жълта с отвличащ вниманието от останалите елементи ябълков пай. Признавам, че парченцата шоколад също са доста апетитни, но повече ме привлича хрупкавата коричка на другото сладко изкушение. Е в действителност ще ям шоколад и той преобладава като вкус, а паят е като аромат, усещане, желание и спомен. Хубаво щеше да е да вземат ябълков пай, да го полеят с шоколад и после разрежат на парченца и опаковат. Реалността е малко по-различна. Имаме 185 грама барче разделено на 28 парченца. Всяко е със щамповата буквичка M и задната им страна е като карта на скритите сладки съкровища. Моят шоколад много няма приличен външен вид, защото е пътувал в най-топлото и е загубил форма докато дойде при мен. Не мога да ви впечатля със снимки, затова ще пробвам с думи.

Първоначално мирише сладко на какао и карамел. При разчупване на шоколад на преден план излиза ароматът на топли печени ябълки, малко плод, малко кисело, малко сладко. Напомня едновременно на лято и есен и обещава запомнящо се изживяване. Канелата, за която всички говорят, е съвсем слаба като мирис и лично аз не я усещам, което е нормално при положение, че присъствието и е само 0.07%. Вкусът е отличаващ се и запомнящ се. Първоначално е шоколадов, а ако нацелиш от желирано плодове парченце става по-сочен и плодов. Освен тях в млечната сърцевина са се скрили и хрупкави късчета. Първите са леко кисели и достатъчно големи, за да се виждат и усещат, вторите дори не ги различавам вкусове, а само визуално. Не е добра идея да го оставите сам да се разтопи, така се усеща прекалено сладък и шоколадов, а разкошните парченца вътре оставят оголени и самотни. Най-вкусен е, когато са заедно и се смесват в устата ви.

Въпреки, че вътре няма ябълков пай, а само намек за него постигнат с помощта на ябълков концентрат и аромати, Marabou Applepaj доста добре представя идеята за потопен в шоколад пай. Открива за шоколадолюбителите хоризонти в комбинирането на продукти и съставки и вкусове. Защо никой не ми е казвал, че шоколад и ябълки си ходят толкова добре. До кога ще криете от мен такава важна информация. С други киселички плодове има всякакви вариации - шоколад с круша, с боровинки, с малини, с касис и какво ли още не. То изобщо има ли плод, който да не си подхожда с шоколад ;)

И малко отклонение: Всъщност шведския ябълков пай не е като американския. Повече прилича на любимия ми крамбъл с ябълки, само че при пая има добавени орехи, а в заливката му се слагат яйца. Намерих няколко изкушаващи рецепти и скоро ще си го направя. Задължително и в шоколадовия му вариант. Е в шоколада на Marabou няма орехи, но другите съставки са се постарали да присъстват. Ако ви попадне, не го оставяйте да се изплъзне, а го опитайте, ще се изненадате колко е свеж и вкусен. Вземете един брой и за мен моля :)

0 коментара: