Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

От пребиваването ни на село се научих да обръщам повече внимание на растенията около нас. До тогава сякаш приемах цъфтящите храстчета и дър...

Сироп от бъз (свирчовина)

От пребиваването ни на село се научих да обръщам повече внимание на растенията около нас. До тогава сякаш приемах цъфтящите храстчета и дървета просто за красиви растения и нищо повече, ако изобщо съм ги забелязвала. И може би ми беше време да се науча да ценя малките неща, обикновените, които изпълват деня ми и намирам радост в тях и се учудвам всеки път като ги срещна и помириша и им се радвам искрено. Така е и с белия бъз. Не знам кога точно цъфти и не го търся целенасочено, но толкова често сме сред природата, та нямаше начин да го пропусна.

Тия дни пак бяхме на разходка покрай реката и забелязах, а май първо подуших белите цветове с жълт прашец, толкова са нежни и мънички, а те привличат със силното си ухание. Грейнах от радост, че ще мога да си направя сок от бъз. Много го обичам, идеален е за освежаване и утоляване на жаждата и рецептата му е супер лесна. Бъзът едва сега започва да цъфти, половината храстчета още срамежливо криеха ароматните си цветове и със сигурност ще си набера поне няколко пъти от него.

Как правя аз сок от бъз:

Навсякъде съветват цветовете да се берат от чисто място, което е логично, не ви трябват цветове расли покрай пътища и други мръсни места. За щастие има достатъчно "диви" местенца, където бъза расте на воля. Внимателно откъсвайте и пренасяйте цветовете, много са крехки, лесно се мачкат и прашеца им пада бързо, а той е съществена част от чудесния вкус, само докато берях успях да се посипя с жълтичко. Аз лично не ги измивам точно заради това да запазя прашеца. Оглеждам ги, почиствам ги от листенца, буболечки или други боклучета и ги накисвам в студена вода. Нямам точно пропорции колко цвята в колко литра вода да се сложат. И това е част от предимството на рецептата, всеки може да си го приготви по свой вкус. Все пак и цветовете не са еднакви като големина, аз в момента имам цъфнали по-мънички, после по-големите надигат глава.

Накисват се цветовете във вода, към тях се побавя изцеден лимонов сок, а може и парченца лимони и разтворена във вода захар. Тук също има място за вариации - добавяне на мед, кафява захар, сигурно може и други подсладители, аз си ползвам бяла захар. И за нея не мога да кажа точно количество, но сладкото тук е, че може да се добавя подсладител и после или да се разрежда с вода, ако ви е дошла много захарта при първоначалното приготвяне. Така смесените аромати и компоненти се оставят да престоят на хладно за поне 12 часа, като през това време се разбъркват един два пъти. Моята тенджера със сироп я съхранявам в хладилника. След като измине това време готовия сок от бъз се прецежда, налива в стъклени шишета и е готов за консумация.

Примерни количества - 1 литър вода - 10 цвята - 1/2 кг. захар - 1-2 лимона.

0 коментара: