Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Garant Hallon Mörk choklad - след още десетина изядени шоколада от Швеция ще започна да го схващам този език. Или поне ще съм научила всич...

Garant Hallon Mörk choklad – Черен шоколад с малини

Garant Hallon Mörk choklad - след още десетина изядени шоколада от Швеция ще започна да го схващам този език. Или поне ще съм научила всички думи свързани със сладките шоколадови удоволствия. Срещнах се с тъмния шоколад с боровинки, дойде ред да опитам и този с малини. Разлика между двата на външен вид почти няма. Отново се впечатлявам от красиво изрисуваната опаковка, като произведение на изкуството е. В горния край и на задната страна са се скрили малко малинки, които да разкрият, че техните посестрими те очакват потопени в шоколад.

И тук имаме също толкова прекрасна вътрешна част на картонената обвивка - разкошно нежно розова с какаови елементи. В нея се побират 100 грама шоколад или накратко - 10 парченца. Какаото е 70%, сортът му е Trinitario и се отглежда в Доминиканската република и Перу. Поглеждам няколко пъти да не съм сбъркала опаковката, като deja vu ми е срещата с този представител на шоколадовата индустрия, добре че е блога да записвам какво съм опитвала и кое е ново.

Посрещат ме тъмни парчета с напечатано какаово зърно. Мирише на чист шоколад, не усещам разсейващи аромати. Отчупват се меко и лесно. Хлопат като плочки от домино, когато ги редя едно върху друго за снимка. Задната им страна изглежда богато населена с малинови парченца (но са много мънички), макар от надписа да разбирам, че са само 3%, т.е. не са те главната атракция тук, а тъмния шоколад. Обаче не са захаросани парченца, а само малини, без добавки и примеси, ярко розови са на фона на тъмната материя. И вкусът на какаовото барче е тъмен, със сладки и кисели проблясъци. Малинките се редуват да се появяват и изчезват, но шоколадът е винаги тук. Изглежда твърд и неподатлив, но не може да изтрае дълго под напора на зъбите ми. За което съм наградена с горчивия му вкус.

Даже семенцата на малините са там, съвсем истински са, само дето ми се струват по-кисели от колкото са в действителност, може би защо са изсушени, когато ги ям пресни повече ми харесват (скоро, скоро, скоро). При сдъвкване двете главни съставки се съчетават по-добре. Ако го оставя да се разтопи на езика по-ясно се различава горчивото и после киселото, което не ми допада. Опитвала съм и шоколади на други марки с малини, даже единия също е със 70% какао и вече ми е трудно да различа с какво един е по-специален от друг. Общото е, че интензивния и летен вкус на малина съвсем го няма. Да, има кисела нотка, да има червени парченца и с повече въображение и затваряне на очите може да реша, че са от малини, но може спокойно и да са от друг киселичък плод. По-скоро бих определила Garant Hallon Mörk choklad като наситено тъмен шоколад с лек намек за нещо допълнително, отколкото като шоколад с малини.

И да след края му остава само спомена за тъмното удоволствие, но не и за плодовете. Само ми се навират из зъбите, като истински малини. Честно казано не успя да ме впечатли този шоколад с вкус, само външния му вид е забележителен. Дори не го изядох целия, не ме грабна, не успя да предизвика удоволствието, което очаквах, а може и в момента да не съм в настроение за тъмни шоколади.

0 коментара: