Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Наличието на гладни тийнейджъри гледащи аниме води до пробването на нови рецепти у дома. То добре, че приготвянето на оризовите топки се ока...

Японски оризови топки - Онигири

Наличието на гладни тийнейджъри гледащи аниме води до пробването на нови рецепти у дома. То добре, че приготвянето на оризовите топки се оказа лесно и с продукти, които могат да се намерят навсякъде, иначе щяха да си ги гледат само на екраните. Поднасям ви моя вариант, предупреждавам, че е максимално опростен и може да се видоизмени и обогати според предпочитанията на готвача и консуматорите на онигири.

Продукти:

ориз за суши
крема сирене
филе от сьомга (мисля, че е пушено, аз купувам едно вакумирано)

Приготвяне:

Оризът се приготвя според указанията на опаковката. Примерно: 250 грама ориз се измива, налива му се 350 грама вода и се слага на котлона. Като заври водата се намаля докато я поеме всичката, като се разбърква от време на време. След като е готов, се маха от котлона, но се оставя да поседи още 10-15 минути захлупен. Добре е да се работи с още топъл ориз, но няма нужда е е горещ.

Сьомгата се нарязва на дребно и смесва с крема сирене, не се добавят никакви подправки и двете съставки са достатъчно овкусени. Пробвала съм и плънка от риба тон и майонеза, но не се прие добре. При последното приготвяне добавих и кисели краставички към сместа.

В една купичка се смесват оцет и студена вода 1:1, а в другата се слага сол. Намазват се дланите на ръцете първо с оцет и после със сол, грабва се малко от ориза, разстила се и в центъра му се слага от плънката. С помощта на другата ръка се оформя като топка. По-големите специалисти го правят като триъгълник, а също и ползват кори нори, за да завият топките в тях. По метода проба/грешка нацелих подходящия за нас размер, хем да може да се яде на 2 хапки, хем да засища. При следващата топка пак същата процедура - намазват се дланите, взема се ориз, добавя се плънка, завива се.

И това е, японските оризови топки са готови. По желание при сервиране

Споделете ми, ако приготвите онигири по моята рецепта, ще се радвам на нови идеи за плънка.

0 коментара: