Японски оризови топки – Онигири

Наличието на гладни тийнейджъри гледащи аниме води до пробването на нови рецепти у дома. То добре, че приготвянето на оризовите топки се оказа лесно и с продукти, които могат да се намерят навсякъде, иначе щяха да си ги гледат само на екраните. Поднасям ви моя вариант, предупреждавам, че е максимално опростен и може да се видоизмени и обогати според предпочитанията на готвача и консуматорите на онигири.

Продукти:

ориз за суши
крема сирене
филе от сьомга (мисля, че е пушено, аз купувам едно вакумирано)

Приготвяне:

Оризът се приготвя според указанията на опаковката. Примерно: 250 грама ориз се измива, налива му се 350 грама вода и се слага на котлона. Като заври водата се намаля докато я поеме всичката, като се разбърква от време на време. След като е готов, се маха от котлона, но се оставя да поседи още 10-15 минути захлупен. Добре е да се работи с още топъл ориз, но няма нужда е е горещ.

Сьомгата се нарязва на дребно и смесва с крема сирене, не се добавят никакви подправки и двете съставки са достатъчно овкусени. Пробвала съм и плънка от риба тон и майонеза, но не се прие добре. При последното приготвяне добавих и кисели краставички към сместа.

В една купичка се смесват оцет и студена вода 1:1, а в другата се слага сол. Намазват се дланите на ръцете първо с оцет и после със сол, грабва се малко от ориза, разстила се и в центъра му се слага от плънката. С помощта на другата ръка се оформя като топка. По-големите специалисти го правят като триъгълник, а също и ползват кори нори, за да завият топките в тях. По метода проба/грешка нацелих подходящия за нас размер, хем да може да се яде на 2 хапки, хем да засища. При следващата топка пак същата процедура – намазват се дланите, взема се ориз, добавя се плънка, завива се.

И това е, японските оризови топки са готови. По желание при сервиране

Споделете ми, ако приготвите онигири по моята рецепта, ще се радвам на нови идеи за плънка.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора – коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram