Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Пак обръщам поглед към шведските сладости, снабдяват ме редовно с тях и затова ги уважавам толкова често в блога. Днес е ред на малките бар...

Шоколадово ревю - Malmö Chokladfabrik - Malmöbars

Пак обръщам поглед към шведските сладости, снабдяват ме редовно с тях и затова ги уважавам толкова често в блога. Днес е ред на малките барчета на Malmö Chokladfabrik, които те наричат Malmöbars. 4 стройни, тънки барчета по 25 грама всяко, визуално разделени на 4 парченца. Заедно са колкото един стандартен шоколад, но разделени са по-интригуващи, защото всеки идва със своя си вкус, аромат, съставки и особености. Това е първата ми среща с тях, поразгледах сайта им, повече информация има на шведски и повече продукти, версията на английски предлага по-малко изкушения, което ми се стори странно решение. Поне разбрах, че специфично за тези барчета е, че самият шоколад е овкусен с една от съставките, а отгоре са поръсени с другата. След малко ще разберете какво имам предвид.

Няма да ви питам с кой да започна първо, ясно е, че всички ще бъдат изядени, все пак колко са за мен 25 грама :) Избързах първо да ги снимам, после да ги прибера и чак след това да ги ям и описвам и сега ги разпознавам по картинка кой от коя опаковка е излязъл. Два от тях мога да открия и без подсказване, но другите са млечни и си приличат. Опаковките и на 4-те са подобни, шарени ивици обгръщат средната част, където е името на шоколада + още малко за него и няколко сертификата. Две барчета са веган, другите не, но всички се хвалят, че нямат в съставките си ядки, соя, яйца и глутен. Че какво им остава тогава. Както се оказва доста неща. Имаме 4 нюанса шоколадово, малко като торта 3 шоколада + бял.

Започвам с най-скучният на пръв поглед - Mint & Candy cane mylk chocolate. Наречен е млечен, но milk е поставено в кавички, защото в състава му няма мляко и реално е 100% веган. Сега вече ме заинтригува. Затова пък в него присъства тръстикова захар, също и ментово масло и 4% candy cane. Candy cane са популярни захарни бастунчета, които се ароматизират с мента. При нас не са толкова известни, а и да ги има си мисля, че съставът им е друг. В случая явно шоколадът е асоциация с тях. Но само опаковката му е с бели и червени ивици, поръбена със зелено. Самото барче е с нормален шоколадов цвят и само слабият аромат на мента носещ се от вътрешността му намеква за скрита свежест. Твърдо е, трябва по-силен натиск със зъби, за да се отчупи. Ментата веднага изпълва устата ми, още щом оближа шоколадовата повърхност. По-силно е присъствието отколкото предполагах в началото. В един момента усещам леки грапавини, оказаха се малки бели парченца, предполагам части от захарните бастунчета удавили се в шоколадовата смес. В началото изобщо не се забелязват, усещат се само с език. Като количество не са много, затова и барчето е съвсем леко сладко. Над всичко надделява ментовото усещане. Какаовото съдържание е 52%, напълно по мой вкус. Обаче макар и без мляко, прилича на млечен, наистина много любопитно за опитване барче, задоволяващо и изненадващо вкусно при това.

Посягам към белият шоколад - Lemon & Liquorice white chocolate, опаковката е на жълти и сиви ивици. В него са се събрали тръстикова захар, мляко, натурален аромат на лимон, за самия лимон нищо не споменават и 0.5% сладник, познат у нас като женско биле. Това пък чудо не го бях срещала в шоколад. Според интернет няма специфичен мирис, а количеството му в този малък шоколад и без това е толкова незначително, че полезните му действия няма как да се проявят. Въпреки, че шоколадът е бял, в него има 30% какао. Блокчето очаквано е бяло, но на гърба му има ситни тъмни песъчинки. Любопитно ги остъргах и опитах, първоначално реших, че това е какаото, но вкусът се оказа странен. Тръпчив и леко горчив, може би това е женското биле, макар че не усещам сладост. Малеее просветна ми какво е сладника - познат е и като лакриц, има специфичен черен цвят и първата ми срещна с него в Холандия беше ужасна - нагълтах наведнъж лакрицов бонбон при това солен след което го изплюх заради ужасния вкус. Имам дори цял шоколад с лакриц и заради това си първо преживяване още не смея да посегна към него. Опитвам съвсем малко парче от Malmöbar, май трябваше да го пробвам без да се интересувам какво има в него, но заради публикацията потърсих информация. В шведския вариант добавката е една идея по-поносима предполагам заради малкото количество и успокояващото присъствие на белия шоколад, който пък е достатъчно сладък, за да удави горчивината на "сладника". Уж сладък, но на мен ми горчи или по-скоро ми е неприятен на вкус. Шоколадът става за опитване, заради различния вкус, но не ми харесва и изобщо не е моята подправка това черно нещо. Не успях да го изконсумирам целия, дадох го на ММ, според него мирише на препарат за чинии :)

Бързам да посегна към следващото барче, за да си оправя вкуса. А то е тъмен шоколад със солен карамел и кардамон (кардамом). Не е много тъмен обаче, 54% какао - идеално. Опаковка е със светло-синьо и карамелени ивици, в състава му са намерили място тръстикова захар, какао, мляко, маааалко кардамон (0.3%), още по-малко сол (0.2%), аромати на карамел и ванилия. Само докато го пиша и ми потича слюнката, определено звучи добра комбинация. Но то след лакрицата всичко е добро :) Барчето на Salt Caramel & Cardamom Dark Milk е по-скоро млечно отколкото тъмно, мирише апетитно какаово и малко ми напомня на дубайския шоколад. По гърба му се забелязват солени парченца и повече кардамонови трошички. Идеята е като подложа език да отхапя от шоколада, да се усетят първо добавките, а след това и шоколадовото удоволствие. И те наистина са само на обратната му страна и досега с тях е мимолетен. Кардамонът почти не влияе на вкусовите ми възприятия, просто е доста малко, карамела изобщо липсва, само духовно е тук, най-отчетливо се усеща солта. Леко съм разочарована, бих пробвала тази комбинация, но с по-наситено присъствие на допълнителните вкусове. Като се абстрахирам от това млечно-тъмния шоколад е плътен и вкусен.

Последния за сега, но със сигурност не й последен на марката - ще си поръчам да ми донесат още - Orange & Ginger Dark Chocolate. Тук вече имаме пълноправен тъмен шоколад - 70% какао. Веган е, тъй като в състава му няма мляко. Само какао, тръстикова захар, джинджифил и аромат на портокал. Просто, кратко и ясно знаеш какво слагаш в устата си. Този на цвят се е поопрепекъл, ароматът е леко портокалов, а на гърба са му се залепили парченца джинджифил. Първо усещам тях, мнооого са вкусни в комбинация с шоколада, а после изчезват и остава само тъмния и наситен вкус на какао. Нищо изненадващо, но и нищо стресиращо като вкус.

Крайна оценка: двата млечни шоколада са напълно ометени и трошичка не остана от тях, ясно е, че те ми бяха най-вкусни. Тъмният джинждифил е хубав, но тъмен и макар и малък като количество още му се чудя. Белият само го опитах и не мисля да го довърша, няма да се получи работата с този сладник. Супер ми допадна различните вкусови комбинации, които предлага Malmo chokladfabrik, интересни са за опитване и със сигурност ще откриете нови любими шоколади. Чудесни идеи имат за смесване на вкусовете, ако ви попадне възможност да ги опитате, се отдайте на изкушението. И ми напишете коя е най-странната шоколадова комбинация, която сте харесали или пък не сте :)

0 коментара: