Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Абсолютно несправедливо пренебрегван от мен десерт - първо, защото има кафе (не съм му любителка), второ, защото някога съм решила, че е сл...

Тирамису

Абсолютно несправедливо пренебрегван от мен десерт - първо, защото има кафе (не съм му любителка), второ, защото някога съм решила, че е сложен за правене, трето, защото пак съм решила, че и съставките му са някакви специални. Нищо вярно в последните две, а кафето не се оказа проблем, защото се губи сред прелестния въздушен крем и бишкотите. След като разбрах колко е лесна рецептата и я пробвах няколко пъти, докато усъвършенствам някои малки детайли, вече съм му върла почитателка. Семейството също, едва успях да си отделя едно парче, за да го снимам за блога, страшен глад ви казвам.

Необходими продукти:

4 яйца
100 гр захар
500 гр маскарпоне
400 гр бишкоти
достатъчно сварено кафе
какао за поръсване

Приготвяне:

Продуктите е добре да се извадят на стайна температура преди да се работи с тях. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват заедно с 50 гр захар и се оставят в хладилника. Жълтъците се разбиват с останалите 50 гр захар. След това към тях се добавя маскарпонето и се разбива на по-ниска степен. Към така готовата смес се добавят белтъците и се смесват хубаво с помощта на дървена шпатула или лъжица.

Кафето трябва да е сварено предварително и да е изстинало. Всяка бишкота се потапя за секунда в кафето, обръща се и се потапя пак за секунда (първия път ги потопих само от едната страна и така остават по-хрупкави) и се нарежда в подходящ съд. След като се покрие съда на един ред се намазват бишкотите с половината от крема. Втори ред с бишкоти потопени в кафе и покрити с останалата част от крема. Оставя се да преседи една нощ или няколко часа, заради суровите яйца най-добре е в хладилник. Преди сервиране се поръсва умерено с какао (няколко пъти прекалих, но май вече му уцелих мярката).

Хапва се с усмивка и голяма лъжица ;)

0 коментара: