Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Днешното книжно ревю ще е за 4 книжки едновременно. Заедно оформят серията "Изкусителки" с автор Лорета Чейс. Поотделно заглавията...

The Dressmakers series (серия Изкусителки) от Лорета Чейс

Днешното книжно ревю ще е за 4 книжки едновременно. Заедно оформят серията "Изкусителки" с автор Лорета Чейс. Поотделно заглавията им са "Коприна за съблазън", "Скандал облечен в сатен", "Изкусителка в кадифе" и "Херцозите предпочитат блондинки ".

Срещнах ги преведени като "Шивачките", което е смешно и указва непознаване на книгите. Заглавието на поредицата в оригинал е "The Dressmakers series", дамите наричат себе си моделиерки и това е попрището, на което се изявяват. Във всяка една от книгите акцента пада върху различна дама - в първите три това са Марселина, Софи и Леони (сестрите Ноаро), а четвъртата е за тяхната приятелка и снаха на едната - Клара Феърфакс. Героините знаят как да си служат с иглата и конеца, а също и с думите, с акъла и красотата си. Не се оставят да бъдат подлъгани от красиви мъже, а ги хващат те. Примамват и читателите да се потопят в историите им.

Българските корици са малко прекалено разголени за мен, предполагам за да привличат внимание и за да не изневеряват на стила картинки отреден за любовните романи. Определено оригиналните обложки ми харесват повече и там дамите отговарят на образите си. Кориците на "Коприна за съблазън" и "Скандал облечен в сатен" даже са копирани от други два романа на авторката (от друга поредица), много странно решение на нашите издатели. Объркано става, но поне показват достоверно, че в романите става въпрос за красиви жени и красиви дрехи.

Жанра на книжките е исторически любовни романи и като оставим настрана някои любовни сцени, знам че не може без тях, но ги попрелистих само, историите ми бяха много интересни. Правдоподобно предават духа на епохата, градовете, хората. Правдоподобно е описано всичко и добиваш представа за начина на живот, с какво се сблъскват жените, а и мъжете покрай тях, какви са привичките на обществото, с какво е трябвало да се справят бедните. Повествованието е динамично, без да е скучно или претупано.

Романите са тънки са като обем, погълнах ги доста бързо не само заради малкото страници, но и защото исках да разбера какво се случва. Не е задължително да се прочетат всичките четири или точно в реда, в който са написани, но разказът и героите са по-пълни, ако ги следвате в приключенията им както ги е съчинила Лорета Чейс.

Хареса ми как пише авторката - увлекателно, цветно, пренася те на мястото на действието. Героините са като ярки петна, които придават още повече жизненост на историите. Те са впечатлителни всяка по свой начин (макар че това блондинка, брюнетка и червенокоса да са сестри и да са от едни и същи родители ми идва малко невярно генетично, но за целите на книгите се е наложило да са така), умни, запомнящи се, амбициозни, смели, със страхотно чувство за хумор, преживели не леко детство и затова много сплотени. Мъжете също заслужават внимание, създадени са да бъдат достойни противници и партньори на дамите си.

Оказва се, че идеята за тези книги е хрумнала на авторката докато е пишела друга поредица и се е чудела какво да прави с наследниците на едни от персонажите си. Чак ми е тъжно, че свършиха книжките. Писателката е доста плодотворна, преброих поне 28 издадени книги, обаче с изключения на серия "Изкусителки", останалите й произведения не са преведени на български за мое съжаление.

Странно, че цените в чужбина са по-високи, отколкото тук. При нас всяка от книгите е с цена 5.50 лв. Разпространявали са се "безплатно" със списание "Журнал за жената". Пише, че се продава само с издания на СББ Медия, но не е така, могат да се намерят самостоятелно в различни сайтове, макар че третата май е изчерпана навсякъде.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: