Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Ако преди време някой ми беше казал, че толкова ще се радвам на спанак, щях категорично да отрека подобна възможност. Елате да ме видите дне...

Три пролетни рецепти със спанак

Ако преди време някой ми беше казал, че толкова ще се радвам на спанак, щях категорично да отрека подобна възможност. Елате да ме видите днес как приготвям и хапвам с удоволствие зелените листа и питам даже за още. Споделям с вас три бързи и вкусни рецепти с участието на листния зеленчук:

Смути със спанак

Не е точно ястие, но е засищащо, приятно за пиене и полезно.  Моето предложение е с базови съставки: спанак, мляко и банан. Може да си го направите в различни вариации в зависимост от наличностите вкъщи, но на мен и така ми харесва.

В подходящ съд (в моя случай буркан) се слага един банан на парченца, около 200 мл прясно мляко и 200-300 грама накъсан/нарязан спанак. Разбивам с пасатор, докато се смесят хубаво съставките. При нужда може да се разреди с още мляко или вода.

Спанак с ориз

Една глава лук и няколко скилидки чесън нарязани на дребно се задушават с олио. Като станат прозрачни към тях се добавя почистения, измит и нарязан на дребно спанак (около 300 грама).

Когато омекне, при него се добавя 150 грама ориз и се долива 300 грама топла вода. Намаля се котлона и се оставя ориза да попие всичката вода. Добавя му се сол, джоджен и черен пипер и е готов за консумация.

Спанак с яйца и кашкавал

Две глави лук се нарязват на малки парченца и се задушават. Когато станат прозрачни към тях се добавя хубаво почистения и измит спанак нарязан и той на дребно (количество на око, примерно 500 грама). След като се позадуши, се подправя с червен пипер, черен пипер и съвсем малко сол. Добавя се нарязания на малки парченца кашкавал.

Отделно се разбиват 2 яйца и се изсипват върху останалата смес. Наклонете тигана, за да се разпределят хубаво по цялата му повърхност. Може да се сложи капак, за по-бързо приготвяне, а може да намалите степента на котлона и да изчакате и когато яйцата са готови, ястието е успешно приготвено.  

Ще се радвам да споделите и ваши любими и моля ви лесни рецепти със спанак :)

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: