Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Мислех да сложа заглавие "Най-евтиния продукт за разкрасяване". Грабва внимание и може да звучи преувеличено, но по-умните от мен ...

Витамин C за разкрасяване - Vitamin C Pulver

Мислех да сложа заглавие "Най-евтиния продукт за разкрасяване". Грабва внимание и може да звучи преувеличено, но по-умните от мен определят витамин C като изключително важен за здравата и красива кожа. И коя съм аз да им противореча при положение, че го приемам вече няколко години и смятам, че има ефекта от тази рутина. След водата, която е жизнено необходима за здраве и красота (макар че и нея има хора, които забравят да я приемат в достатъчно количество) и да кажем почти безплатна, витамин C е следващия в класацията ми с достъпни продукти. 100 грама от този, които ползвам аз последно струваше към 6 лв., а количеството е достатъчно да се ползва повече от година, т.е. дозичка от него излиза на нищожна цена. Но все пак не мога да потвърдя дали е най-евтин или не, затова се спрях на по-неутрален надпис на публикацията.
Всичко тръгна по линията - ЕЖК (една жена каза). В моя случай началото даде приятелка, която сподели, че нейна приятелка има много свежа и подмладена кожа на лицето и "тайната" била, че приема витамин C на прах. Не съм сигурна дали е ставало въпрос за същия, който купувам и аз, но той ми излезе първи при търсене. Така се сдобих с първата си опаковка Vitamin C Pulver на марката Das gesunde Plus (която вече е с ново име - Mivolis), може да се закупи от dm. Там може да се намери и на други марки, ако имате опит с тях, споделете вашето мнение, може следващия път да си взема нещо друго, макар че до момента съм изпила няколко опаковки (става въпрос за период от 4-5 години).

И сега сутрините ми почват със студена вода с лъжичка витамин C (има си мерителна в кутийката). Прахчето може да се разтвори в сок или чай, но аз се придържам само към водата, за чая имам други добавки. На вкус е леко кисело (като вода с лимонов сок), зависи в какво количество вода се разтваря, при мен важи максимата колкото по-малко, толкова по-добре, за да мога да го изпия на един дъх и няма дълго време досег с емайла на зъбите, който се влияе негативно от киселините. Четох също, че ако разтворения витамин C преседи по-дълго време се окислява и действа негативно на организма, уврежда клетките, което не знам дали е вярно.

Количеството в цялата кутийка е 100 g, а препоръчителната доза на ден по 120 mg. Ако го смятам абсолютно точно трябва да стигне за 27 месеца, аз сипвам или малко повече или успявам да разпилея, но със сигурност ми стига за повече от 12 месеца. Състав: витамин C, чиста 100% L-аскорбинова киселина, без съдържание на глутен и без лактоза.
Чета от време на време публикации за витамин C, особено покрай корона вируса и гриповете нашумява много препоръката/приема му, подмятат се предимства и негативи, но аз разчитам на личния си опит и проверявам как на мен ми действа приема му. За какво помага според дебелите книги и редица изследвания (сборно от различни източници):

Играе основна роля за синтезирането на колаген, който пък е основен протеин за изграждане на съединителната тъкан (вметка: едновременно с това приемам и колаген, предполагам малко съм закъсняла с тази рутина, но по-добре късно, отколкото изобщо не). Витамин C прави кожата по-еластична, подобрява състоянието й, помага на раните да заздравеят по-бързо. Участва в усвояването на калции, изравнява тена на кожата, освежава я. За подсилване на имунната система на организма всеки е чувал. Добър е за прием при интензивни физически натоварвания. Помага за по-добра хидратация на кожата, намалява грапавостта й, помага на организма да се възстанови при чувство на отпадналост и умора.

Впечатленията ми от дългия прием на Vitamin C Pulver - чиста кожа, редуциране на бръчките, да сигурно се дължи и на кремовете, които ползвам къде редовно, къде не, но според мен и приема на витамин C оказва влияние върху дълбочината на бръчките. Кожата ми не е суха, не е и мазна, нормализира се. Усещам ползи и за имунната си система - боледувала съм един-два пъти, доста леко, дори не помня кога конкретно е било и ми е минавало без прием на лекарства, само с капки за нос примерно.

От продукти за външна употреба (кремове, серуми, маски) с витамин C нямам впечатления. За гладка и чиста кожа на лицето предпочитам козметика с гликолова киселина. Правила съм си маски с лимонов сок, но това е било единичен случай, а не постоянна рутина и затова не мога да кажа, че имам опит с козметиката с витамин C. Появиха се в последно време доста продукти с него, но не смятам, че е достатъчно концентриран, за да има някакво видимо действие. Трудно прониква в средния слой на кожата, затова предпочитам да си го набавям отвътре. Нестабилен, светлината му влияе негативно, затова е трудно да се създаде качествен продукт за лице с него. Разбира се, има и такива, но съдържанието му там трябва да е поне порядъка на 15-20%.

Смятам, че вътрешното му прилагане е по-добре. По-пълноценно се абсорбира така и влияе не само на кожата, където е приложен в състава на крем, но и на целия организъм. Набавям си го и чрез консумация на плодове и зеленчуци, но знам че чаша вода с Vitamin C Pulver сутрин всеки ден ми гарантира достатъчно количество в организма ми. Освен това е лесен за прием в тази си форма, не винаги се дозира до милиграм, но няма опасност от предозиране.

Споделете ми вашият опит с витамин C, било то вътрешно, външно, на прах или пък не, ще ми е интересно да прочета.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: