Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Твърдо мога да заявя, че еротиката не ми допада като литературен жанр. Книгите, които харесвам искам да завладяват мислите ми, да ме обогатя...

'Открита пред теб' - Силвия Дей

Твърдо мога да заявя, че еротиката не ми допада като литературен жанр. Книгите, които харесвам искам да завладяват мислите ми, да ме обогатяват, да подлагат на предизвикателство чувствата ми, да ме плашат дори. С писанията от раздел еротика напълно липсват подобни усещания. Ясно е, че тяхната цел е да развълнуват читателите (най-вече от женски пол) по друг начин, но това не е моя начин. Чела съм няколко такива романа ("Маестра" например, но тя е по-скоро трилър с елементи на еротика), докато "Открита през теб" на Силвия Дей си е точно еротичен роман и нищо повече. Отделям му настоящето ревю, за да обясня защо не ми харесва, другите надали ще имат такава чест, то няма какво по-различно да кажа за тях.

Започвам от външния вид на книгата, който не дава представа какво очаква читателя. Корицата е доста невинна, само чифт видимо скъпи копчета за ръкавели (ако трябва да цитирам точно - златни, инкрустирани с оникси). Те "описват" главния герой Гидиън - богат, стилен, властен, а кръстчетата на тях са от фамилията му Крос (cross - кръст). Поредицата пък е наречена Кросфайър (fire - огън), както се казва империята на господина, а в книгата Ева ползва думата и с друго предназначение, но него няма да го издам. Надписът "попкултурна сензация на годината" нямам идея нито какво визира, нито какво означава. Това е първа книга от историята на двамата млади, общо са пет броя, но не мисля да си ги причинявам.

Общо взето този тип романи протичат по един и също начин и не се притеснявам, че ще разкрия сюжета, то няма много за криене. Привлекателен, мега успял, уникален, властен и известен мъж, направо top of the top, нещо като голямата награда в лотарията на живота и уникално красива и неустоима жена още със запознаването започват с интимните отношения. Скоро след това вече са влюбени, никога до сега не са се чувствали така, искат да прекарат живота си заедно и други подобни клишета, макар че не се познават духовно, а само физически. Страстта е водеща, както страстно се желаят, така и страстно се карат, страстно живеят, работят и разбира се правят секс. Физически показват всичко от себе си, но не са готови да оголят душата си пред другия, а очаквано имат минало, което ги притеснява.

И в "Открита пред теб" се следва такъв сценарий: Ева и Гидиън още първата седмица след запознанството си се сближиха интимно, на втората се влюбиха се дълбоко и искрено и вече не можеха един без друг. От там насетне се чудеха какви проблеми да си измислят, за да стане по-интересна връзката им. Сериозните проблеми и теми, които романът се опитва да засегне остават недоразвити, защото решението на всичко е да правят секс, а друг път ще говорят. Имах усещането, че всеки ден са се награбили и това е раздърпано поне в няколко страници. Караници, сдобрявания и секс, при това темпо се чудя колко ще издържат. Наистина предвидим сюжет, не знам как може някой да се вълнува от историята им, то е ясно какво ще се случи. Поведението най-вече на Ева е незряло, детинско и нелепо, цупи се, сърди се, бяга, от най-малкото нещо прави голям проблем и сама се вкарва във филми. Доста е несигурна, не знае какво иска, ама го иска веднага и Гидиън винаги успява да я успокой с умениятa си в леглото.

Заради жанра на романа секс сцените са описани доста детайлно и всичко останало се губи между тях. Чудно ми е какво толкова описва авторката в 5 книги и не се ли изморяват тези хора да правят секс толкова време. Читатели определят "Открита пред теб" и другите книги от поредицата като по-добри от "50 нюанса сиво". Не разбирам защо всички книги сравняват с нея Затова пък Силвия Дей благодари на Е. Л. Джеймс, че е предизвикала интерес към този вид литература в наши дни и едва ли не оставам с впечатление, че тя и заради това се е впуснала да пише, че даже и да изкопира леко сюжета и героите от авторката на нюансите.

Накратно: Порно в книжна форма :) Но след като си има читатели, има и писатели на подобни произведения. Аз определено не съм заинтригувана и в един момент вече прескачах събитията, то втръсва да четеш едно и също през няколко страници. Книга за губене на време и за самотни нощи, не очаквайте нищо сериозно от нея.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: