Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Време е за следващата публикация на тема "турист в собствения си град", този път обект на вниманието ми е т.нар. Музей на восъчнит...

Мултимедийният посетителски център 'Царевград Търнов' - Музей на восъчните фигури

Време е за следващата публикация на тема "турист в собствения си град", този път обект на вниманието ми е т.нар. Музей на восъчните фигури - Велико Търново. Признавам си, че нямах големи очаквания към него. Още от откриването му ми се струваше прехвален, след това не съм търсила много отзиви за него. Разбрах, че са добавили нови фигури и сцени и през април и май имаше безплатен вход, което определи посоката ни на разходка през един пролетен работен следобед.

Още на входа ни посреща един войн, но ми беше неудобно да се зазяпвам в него. Веднага след рецепцията се влиза по коридори, където няма много естествена светлина, което допринася да се потопите в епохата на Второто българско царство. Предимно сцените са под светлината на лампи, а останалата част е сумрачна.

След фигурата в началото следващите експонати са две жилища - на бедните и богатите. След тях може да се разгледа как е изглеждала една църква отвътре, следват макети на бойни оръдия и машини, различни пособия за обработка на земята и изкарване на прехраната. При тях няма фигури, те се появяват в сцените със занаяти.

Там са представени ковач, майстор на глинени съдове, майстор на монети, строители. При тях се застояхме повече и бяхме впечатлени от майсторството, с което са изработени фигурите. Да започна с това, че фигурите реално не са восъчни. Лицата, ръцете и други видими части са изработени от силикон (американски, т.е. ползва се в киното), телата от тип акрилна смола, лицата и косите/брадите са оформени много прецизно.

Обърнато е внимание на детайлите, на материите, на обстановката около тях. Дори да не са напълно автентични, общото впечатление е за връщане назад във времето. А най-важното е, че дават доста информация и визуално показват как е било и може по-ясно да се пренесете и да усетите духа на епохата. В момента в музея могат да се разгледат общо 15 сцени и в тях присъстват 65 фигури (не знам дали броят само човешките или и конете са включени).

Както казах светлина много няма, което не е благоприятно за снимки, но аз направих няколко с телефона. Четох мнения, че снимането е забранено и се заплаща допълнително за него, но никой не ни каза такова нещо, нито ми направиха забележка. Разговаряхме даже с единият от служителите (не ми стана ясно каква е ролята им - да пазят или да дават допълнителна информация при интерес), но повечето седяха мълчаливо и наблюдаваха.

Следващата сцена е в тронната зала - имах усещането, че някои от "присъстващите" там ей сега ще мръднат или ще ме погледнат. Има сцени от всекидневния живот, от битки, фигури на духовници и царе със семействата им. За всяка от сцените има табела с кратка информация на английски и български. Имаше и информационни табла, а на едно място видях маса с компютри, но не сме се "допитвали" до тях за повече информация. По-важно ни беше да попием атмосферата, която пресъздават. Тя се допълва и от ненатрапчива музика, която звучи в целия музей. А също и от рисунките, които правят сцените живи и многоизмерни.

Останахме много доволни от видяното и наученото, фигурите наистина са изработени чудесно, не очаквахме такава прецизност и определено ще препоръчваме мястото за посещение. Хубаво е и децата да се разходят там, сигурна съм, че по-лесно ще запомнят и научат факти за Второто българско кралство като видят "на живо" части от живота тогава. Любима сцена - може би пазара, защото е цветен, атрактивен и най-вечер мирна част от ежедневието на болярите. Снимките не могат да предадат така добре реалното усещане да видиш фигурите с всичките им подробности и заобикалящата ги среда.

До края на годината входът е безплатен за ученици. Цените са възрастни са 10 лв., за пенсионери - 5 лв.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: