Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Продължавам си традицията с цитати от книги, които са ме грабнали. Обожавам 'Невидимият живот на Ади ЛаРу' - тук може да прочетете ...

Любими цитати от 'Невидимият живот на Ади ЛаРу'

Продължавам си традицията с цитати от книги, които са ме грабнали. Обожавам 'Невидимият живот на Ади ЛаРу' - тук може да прочетете ревюто й. 

Почнах да си вадя цитати и по някое време ги зарязах и продължих просто да я чета. Все пак успях да подбера десетина без да я преписвам цялата, но определено не са всички, които са ме впечатлили :) Чела съм я 5-6 пъти и сигурно ще я чета докато я науча наизуст.

До толкова харесвам тази книга, че ме е страх да посегна към друга на В. Е. Шуаб, защото имам големи очаквания и не искам да се разочаровам. Откачено нали?

"Март е толкова капризен месец - съшива зимата и пролетта, макар "съшива" да извиква представа за равен подгъв, а март е по-скоро груба линия от бодове, ръкоделие на нестабилна ръка. Докато не излезеш навън, не знаеш какво ще намериш - януарски мраз или юнска зеленина."

"Прилича на кухина между камъни това село, голямо точно толкова, колкото да побира изгубени неща. Място, където времето се подхлъзва и се размазва, където месецът, годината, животът се стопяват безследно. Хората се раждат и погребват на стотина крачки околовръст."

"Под грешен ъгъл привличането ужасно много прилича на разпознаване."

"Все пак може ли нещо да е действително, ако не може да бъде запомнено? Звучи като дзен будистки коан, онзи за дървото, паднало в гората.
Ако никой не го чуе, случило ли се е?
Ако човек не може да остави следа, съществува ли?"

"Въздухът помежду им изтлява като духната свещ. Мирише на летни нощи, на пръст и мъх, на висока трева, надиплена под звездите. И на нещо по-мрачно. На кръв върху камък, на вълча глутница в гората."

"Фред е вдовец, живее в сградата отзад, книгите са на съпругата му Кендъс. След смъртта й събрал всичките й книги и ги продава, сякаш се сбогува с нея късче по късче. Разпродава скръбта си."

"Тоби мирише на мед, умее да свири еднакво добре на тела и на инструменти и заема твърде много място в леглото."

"Тогава беше ново, сега е цялото набраздено. Показва колко е износено по всеки начин, невъзможен за нея. Напомня й на Дориан Грей - време, отразено върху телешка вместо върху човешка кожа."

"Болката пронизва с писък рамото й. Ножът забива зъби и оглозгва ключицата й, оставяйки диря от изпепеляваща горещина."

"Тук пространството е лабиринт от пирамиди и рафтове, книгите по етажерките са на три реда един зад друг, кожа до картон и мека хартия. Ади обича точно такива книжарници, където лесно се изгубваш."

"Мечтае за сънливи сутрини с ароматно кафе, разбира се, за шеги и безгрижен смях. Тези удобства обаче идват с познанството. За нея няма бавно сближаване, нито нежност, отглеждана с дни, седмици и месеци. Да, копнее за сутрини, ала се задоволява с нощи. Ако не може да е любов, поне не е самота."

"Ади застава зад триножника и вижда нощно небе. Нощно небе, каквото никой друг не би нарисувал. Дръзки ивици с въглен и черни, тънки щрихи в сиво. Напластената боя се надига от платното. Върху неравната повърхност е разпръсната шепа сребърни точици. Изглеждат почти случайни капчици, пръснали от четката. Ака са точно седем, дребни, разпилени и далеч една от друга като звезди."

"Виждам грижовен човек. Вероятно прекалено грижовен. И много чувствителен. Виждам изгубен и гладен човек. Измъчва го усещането, че линее в свят, пълен с храна, защото не може да реши какво иска."

"На Ади ще са й нужни години, за да научи езика на тези очи. Да разбере, че присмехът ги оцветява в нюанса на летен бръшлян, раздразнението ги превръща в стипчива ябълка, удоволствието ги затъмнява като нощна гора и зеленеят само по краищата. Днес те са менливи водорасли, уловени от бързей."

"Старите богове са могъщи, но не са нито великодушни, нито милостиви. Капризни са, непостоянни като лунно зарево върху вода, като сенки в буря. Призовеш ли ги, внимавай какво ще поискаш, и бъди готова да платиш. И дори в безпределно отчаяние или пред лицето на смъртна опасност никога не отправяй молитва към боговете, които се отзовават в мрака."

"Стаила е дъх да чуе как нишката се скъсва, светът се разтърсва и се връща в предишната си форма. Предвкусва усещането за загуба и прояснението, че това е било просто пробойна, космическа грешка, която няма да се повтори."

"В малките места животът също е малък. Това устройва мнозина. Харесва им да знаят къде стъпват. Но ако човек върви по чужди стъпки, няма как да проправи свой път. Не оставя следа."

"Мракът не е място за самотни разходки."

"Не носи багаж, научила се е да пътешества с лекота. По-скоро - да се разделя с нещата по-лесно, отколкото ги намира. Така е по-просто. Трудно е да се вкопчваш в неща."

"... снимките не са реалност. Няма контекст, само илюзия. Показваш кадър от живот, но животът не е върволица от кадри. Животът тече. Снимките са художествена измислица точно като романите."

"Той има вкус на нощен въздух, натежал от лятна буря. Има вкус на пушек от далечен огън в гората, изтляващ в мрака. Има вкус на гора и някак си, невъзможно, на вкъщи."

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: