Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Скоро не сме писали, но сега реших да се включа с една публикация. В края на миналата година дядо Коледа ни донесе къщичка на село. Отдавна ...

Селска вечеря

Скоро не сме писали, но сега реших да се включа с една публикация. В края на миналата година дядо Коледа ни донесе къщичка на село. Отдавна си мечтаехме за такава и сега мечтата ни се сбъдна. Има още какво да се пооправи, но се надяваме като се стопли да се пренесем там. Очакваме го с нетърпение и ние и децата, ще заменим тясната вече градска квартира със спокойна, голяма къща на село. А до тогава ходим да поизчистим и оправим там. При едно от ходенията ни попаднахме на интересен бурен. В края на есента беше порасъл към 2 метра, после снега го поокърши и последния път като ходихме решихме да го махнем. При изтръгването му от земята се показаха странни грудки, за които дядо Гого каза, че се ядат. Събрахме ги и решихме да пробваме с какво ще ни изненада това саморасло растение, за което никой не се беше грижил повече от 2 години.

В интернет намерихме информация, че растението се нарича гулия или земна ябълка. Английското му име е още по-интересно - Jerusalem artichoke. Много интересно, полезно, лесно за отглеждане и консумиране, познато на много народи, но незнайно защо не много популярно и неизползвано днес. Може да се консумира сурово и готвено. Аз реших да го добавя към салатата си, а Георги приготви страхотно ястие с него.

Та така си направихме селска вечеря, с един „бурен“, който мислим да отглеждаме и консумираме и занапред и който се оказа много вкусен. Ако не беше къщата на село можеше скоро да не научим за него и да не го опитаме.

Салата с моркови, гулия и чеснов сос

Необходими продукти:

2-3 моркова
1-2 средно големи грудки гулия
3-4 скилидки чесън
половин кофичка кисело мляко
сирене
черен пипер, сол, копър по желание

Морковът и гулията се настъргват и се подправят с олио, оцет и сол. Добавяла съм към тази салата и лук и праз лук, който както му харесва. От нарязаният на дребно чесън, киселото мляко и натрошеното сирене се прави сос, който се подправя с малко сол, черен пипер и копър. Салатата се залива със соса. Става много приятна и лека, понякога вечерям само с нея.

Гулия по индийски

Рецептата си я харесахме от бг мамма, дори не знам името и такова ли е.

Необходими продукти:

гулия около килограм, при нас бяха няколко малки и средни грудки
5-6 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 к.ч. олио
подправки - куркума, червен пипер, черен пипер, чили, сол

Лука и чесъна се нарязват на дребно и се запържват до златисто. Морковите и гулията може да ги нарежете на кръгчета или на пръчици, както предпочитате. Добавяте ги към лука и чесъна. Пържат се или се задушават докато омекнат. Добавят се подправките, след малко се добавя 1 ч.ч. вода и се оставя под капак да омекнат още. Проверявайте ги, за да проверите колко са хрупкави и ги махнете според предпочитанията си. При нас станаха приятно меки и съвсем леко хрупаше гулията. Чили нямахме на подправка, а на сос и го сложихме на вече готовото ястия. Както казах невероятно вкусно стана, бързо за приготвяне, интересно като усещане.

Приятен апетит!

1 коментар:

  1. Браво на вас, сбъднали сте мечтата си! Аз също обичам спокойствието и зелената на селото. И двете рецепти са чудесни. Ще ги пробвам при първа възможност. Пожелавам ви усмихващи, вкусни и много мили моменти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване