Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Луфата (на много места я срещам и като люфа) е нещо между краставица и тиквичка, което докато е младо става за ядене, а като узрее, се обел...

Гъба луфа (люфа)


Луфата (на много места я срещам и като люфа) е нещо между краставица и тиквичка, което докато е младо става за ядене, а като узрее, се обелва и измива добре и се получава идеална гъба, която се ползва за къпане и за миене на чинии.



Отдавна й бях хвърлила око на тази гъба. По принцип нямам нужда от такава, защото наблягам на сапуните, а тя е по скоро за използване с душ гелове, но това не пречеше да съм си я набелязала. Даже ползвах един сапун с луфа, но след като свърши гъбата в него не става за самостоятелно ползване, защото първо е мъничка, после е срязана така, че да пасне в сапуна.


Нали имам връзки на село и успях да се сдобия не с една, а с цели две луфи. А като ги нарежа на парчета, ще имам за ползване поне за 1 година, защото четох, че на 2 месеца трябва да се сменят. По меката част на едната гъба оставих за миене на лицето, а другата е за къпане. Оказа се, че с нож се режат трудно, затова използвах ножица.

Ползвам я от повече от месец и ми е много приятно да се мия с нея. На пръв поглед изглежда твърда и способна да надере кожата, но реално не е така. Преди да я използвам, намокрям хубаво луфата и тя става мекичка точно като гъба. Слагам и малко душ гел или сапун и търкам цялото тяло. Изобщо не се усеща да дращи по кожата, а определено измива добре и си правя хубав масаж с нея. След къпане кожата ми е гладка и мека и най-важното добре почистена.

На лицето я ползвам с различни измиващи продукти пак по същия начин - намокрям, нанасям продукта и изтривам цялото лице. Може да се ползва и само с вода, за да ексфолира лицето. Задължително е след ползване да се измие добре и да се изсуши, но не в банята и не на директна слънчева светлина.

Решила съм даже да си засея семена от луфа и да си имам постоянно гъби за смяна. Не са много скъпи по магазините, най-евтините са към 3 лв, но ми е интересно какво ще излезе. Гледах онлайн, че повечето от предлаганите луфи са избелени, което не ми е ясно защо се прави, може би заради по-добър външен вид, но моята си е натурална и цвета и не ми пречи.

0 коментара: