Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Много обичам, когато отглежданите от нас растения и дървета, започнат да дават плод. Освен експериментите в кухнята, не пропускам да използв...

Краставички и тиквички за разкрасяване

Много обичам, когато отглежданите от нас растения и дървета, започнат да дават плод. Освен експериментите в кухнята, не пропускам да използвам плодовете и зеленчуците за различни маски. Така че периодично очаквайте от мен подобни постове с това, което съм набрала от градината. Пропуснах ягодите и черешите, защото биваха изядени веднага след набирането им. 
 
Сега е моментът на краставиците, тиквичките, лука, чесъна и копъра. Поне ние това имаме, като лука и чесъна май ще ги пропусна, не че няма и с тях полезни рецепти, но не ми се рискува с миризмата.


За днешната публикация се спрях на тиквичките и краставиците. И двата зеленчука притежават хидратиращи свойства, защото в по-голямата си част са вода, а освен това са пълни с доста полезни вещества. В краставицата има витамин С и А, както и калий, манган и силициев двуокис. Краставицата се ползва като успокояващо средство след слънчеви изгаряния, много е прочута и като избелващо средство.

Най-лесни са използване са соковете на двата зеленчука. Те могат да се използват самостоятелно като лосиони за лице и/или тяло. Докато има краставици всеки ден си целя сок от тях и го използвам за обтриване на лицето, като преди това го измивам добре. Може да се държи в хладилника, тъкмо така ще действа и охлаждащо, но най-добре е да е пресен. Действа много освежаващо и въпреки отровно зеленият му цвят не оцветява кожата. Няма нужда после да измивате тоника, кожата не лепне, няма миризма, попива напълно.


Сокът на тиквичките и краставиците може да се замрази под формата на бучки лед и да се използва за освежаване на тялото и лицето. Не съм сигурна дали може да се разтопи и да се ползва за маски, не съм го пробвала като вариант.

Другият вариант за използване само на краставица и/или тиквичка е да ги нарежете на тънки кръгчета или лентички (както правя аз с белачката за картофи). Става и да се настържат на тънко ренде, но така по-трудно се задържат върху лицето. Може да ги сложите на цялото лице, а резенчетата от краставици действат много успокояващо на очите.

Рецептите в нета са многобройни, аз си правя следните маски: сок от краставица смесен с хума - подходяща е за мазна и смесена кожа; настъргана краставица и кисело мляко - тя е успокояваща и избелваща; друг вариант е сок от краставица с мед и хума, която е малко лепкава сега за жегите, но пък прави кожата много мека и нежна;
 

Тиквичката също добре действа в комбинация с мед - освежава и хидратира кожата. Правих си и настъргана тиквичка със зехтин, но на мен ми дойде доста мазна като консистенция. Освен това се препоръчва свалянето на маската да стане с памуче с леко затоплен зехтин и да не се мие лицето след това за през нощта например, което при мен нямаше как да се осъществи. Може да се смеси и със жълтък, препоръчва се при загрубяла кожа и при бръчки или с прясно мляко като почистваща маска за мазна кожа.

Надявам се да ви е интересно да четете за моите земеделски експерименти. Следващи подред са доматите, дините, пъпешите и крушите, но ще почакам докато узреят :)

1 коментар:

  1. Здравей! Номинирала съм прекрасния ти блог за Liebster Blog Award. Ще се радвам да се включиш. Повече подробности можеш да видиш тук: http://myhappypond.com/2013/06/liebster-blog-award/

    ОтговорИзтриване