Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Последните ми прочетени книги са все едни тежки, трудни за преглъщане. И докато в другите трилъри/криминални романи все пак има някакъв прие...

Да защитаваш Джейкъб - Уилям Ландей

Последните ми прочетени книги са все едни тежки, трудни за преглъщане. И докато в другите трилъри/криминални романи все пак има някакъв приемлив завършек, в "Да защитаваш Джейкъб" краят е отчайващ, ужасен, жесток и безнадежден.

Исках да напиша впечатленията си за романа, докато са още ясни в главата ми. Обаче те не са ясни, оплетени са, дори повече от събитията в книгата. Това е книга, която не ти предоставя отговори, а ги крие грижливо на тъмно. Страниците те повличат навътре и още навътре като водовъртеж. Чакаш отнякъде да изскочи спасителната ключова улика, благодарение на която да се появи някаква развръзка, но такава няма. Романът те държи в напрежение до последната страница, а след това оставаш с празни очи, редовете са свършили, а умът ти е объркан и търси обяснение.

Действието се развива в малко спокойно градче, в такива обичайно се случват най-лошите неща. Събитията са разказани през погледа на бащата, заместник главен прокурор. Уважаван и улегнал човек на пръв поглед. А също и син на престъпник и баща на дете, за което се оказва, че не знае почти нищо. Синът му Джейкъб е на 14 години и е обвинен в убийството на свой връстник. До края не можах да реша виновно ли е момчето или не. толкова противоречиви са уликите и показанията на свидетелите. А действието се влачи доста бавно и подробно, което не ми допадна и увеличава напрежението.

Но дали аз го намирам за виновен, не е важно, по-важно е как родителите на тийнейджъра преживяват този неочакван ужас, който се стоварва в живота им. Вместо да се борят заедно, те се разделят на два лагера. Майката, която обича, но не вярва в невинността на детето и бащата, който ще направи всичко възможно, за да го защити, да докаже, че то не носи "гените на убиец", които явно се наследяват.

Делото срещу Джейкъб внезапно приключва, но не и трагедията на семейството. А също и загадката, която авторът оставя. Не мога да кажа категорично дали ми хареса книгата. Все още съм в чуденка какво точно се е случило, кой има вина, кой е жертва на обстоятелствата, кой има право да съди и кой да отнема живот.

Издателска къща Бард
464 страници
цена 15.99 лв.

0 коментара: