Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

У дома пералнята редовно се върти, а прахът за пране си върви. Затова и разнообразието от перящи продукти, които пробвам, е неизброимо. Ке...

EcoEgg Laundry Egg - Яйце за ПРАНЕ

У дома пералнята редовно се върти, а прахът за пране си върви. Затова и разнообразието от перящи продукти, които пробвам, е неизброимо. Кеф ти различни аромати, кеф ти удобна разфасовка, кеф ти течен, прахообразен или на капсули, кеф ти още екстри - пере/не пере/пере като майка ти/пере превъзходно и т.н. Едни ми вършат работа, други не толкова, общо взето купувам какъвто дойде и ми допадне като аромат и описание. Какво повече и трябва на една жена? Ми освен чисто пране, е хубаво в добавка да получава и здрава кожа. В нашето семейство децата са с проблемна кожа, която съм споменавала, че е доста бяла и чувствителна. По ръцете и краката им се появиха дребни пъпчици, които отказват да изчезнат напълно въпреки, че смених продуктите за къпане с такива за атопична кожа. Затова се замислих се по-щадящ към кожата продукт, които ако има и екстрата да пере замърсени дрехи, ще ми стане пръв приятел и постоянен обитател на кошницата за пазаруване и пералното помещение.

Защо не наблягам толкова на изискването препаратът да е екологичен? Защото мръсотията, която сами си създаваме изисква агресивни средства и не съм убедена, че щадящите еко препарати могат да се преборят с нея. Не съм против тях, още по-малко против намаляване на замърсяването, там действам с други методи - разделно събиране, по-малко консумация и т.н. Алтернативните методи за пране не са ми чужди, но си мисля, че са прекалено нежни. На няколко пъти пробвах да се сработя със сапунените ядки, но не ни се получи спойката. Време е за още един опит - този път се доверявам на нещо по-професионално - EcoEgg Яйце за ПРАНЕ.

Купих си най-малката опаковка, за 210 пранета, която обаче трябва да ми стигне за 1 година (ако се използва 4-5 пъти седмично). Цена - 34,99 лв. беше намалено, редовна цена 39,99 лв. Цената на едно пране - 0.17 лв. Ако си вземете разфасовка за повече пранета, ви излиза още по-ниска цената на 1 пране, но аз реших да съм предпазлива. Пратката съдържаше картонена торбичка, вътре в нея картонена кутия, в която има 1 яйце (розово) 1 опаковка турмалинови и 5 опаковки бели топчета с аромат "Пролетни цветя" (описано е, че са рециклируеми, както и самото яйце) + подробни указания. Ароматът се усеща и без да са отворени пликчетата. Не ми мирише съвсем на пролет, неутрален е по-скоро, леко свеж, да кажем поносимо приятен. Белите перлички изглеждат трошливи, като топченца от прах за пране са. Някои се бяха натрошили леко и изпадат през дупките на яйцето. Като бройка турмалиновите са по-малко в сравнение с едно пликче бели. Яйцето е трудно за отваряне, особено с по-дълги нокти, защото бутончето трябва да се натисне малко по-силно, за да успее да се завърти горната му част.

Първо пране - не много замърсени дрехи, нещата ни от посещението на басейн - бански, дрехи, кърпи. Пуснах ги на 40 градуса, съкратена програма, защото нямаше какво толкова да им се пере. Излязоха добре изглеждащи, миришещи на чисто и изпрано, но не й на цветя, птички и пчелички, както очаквам от Spring Blossom аромат. Яйцето може да пере на температура от 15 до 60 градуса, аз го ползвам предимно на 40 градуса. Тъй като го слагам последно, понякога се случва да тропа из пералнята, все едно се въртят обувки. Следващите пранета вече бяха в режим нормално замърсени дрехи. Не съм се стремила да замърсявам специално прането както в рекламите за перилни препарати. Ползвам EcoEgg както ползвам и всеки прах за пране, каквото сме си замърсили, това ще си перем. За мое съжаление не винаги получавам задоволителен резултат - т.е. чисти и добре изглеждащи дрехи.

Пробвах различни програми, по-високи градуси, еко програма, винаги над 1 час както четох на няколко места, но белите дрехи не успява да ги изпере както ми се иска. Кухненските кърпи, също му се опъват, може би защото всякакви петна се появяват по тях. С всекидневните дрехи, бельо, спално бельо, яйцето се справя по-добре, без да ги ароматизира, което е ок за мен. Не съм ок обаче, че трябва да купувам/ползвам други препарати, ако искам по-чист резултат. И то не говоря за кой знае какви петна, децата са големи, нормални замърсявания имат по дрехите, нищо фрапиращо. Уж е пълен заместител на праха за пране и би трябвало да е достатъчно, но явно не е. След няколко изпирания и пролетния аромат съвсем се загуби. Няма го като извадя дрехите от пералнята, не се усеща и при вече изсушените. За него ми напомнят само пакетчетата с бели топченца, които ще ползвам след като първите се поизхабят.

Има и други ползи от EcoEgg освен, че допринася 80% от мръсното ни пране да бъде екологично изпрано. Кожата на децата се поуспокои, предполагам заради комбинираното действие от козметика и яйцето. Вече не разнасям опаковки с 5-6 кг. прах за пране, няма дразнещия, силен аромат, който понякога ме кара да кихам. Няма чудене колко е дозировката, разпилян прах извън пералнята и отделенията. Слагам дрехите/слагам яйцето - вадя дрехите/вадя яйцето - чисто, лесно и бързо. Не го оставям в пералнята, предпочитам добре да изсъхне преди следващото пране.

Решението за мръсните дрехи явно ще друг продукт, т.е. отново съм в търсене на по-работеща алтернатива, която да е щадяща към кожата, но изтребваща петната. С проба-грешка се надявам, че ще намеря "нашия" препарат.  Последната ми придобивка в тази насока са 2 сапуна за петна от dm, които ще тествам при наличието на упорити петна. За ежедневните дрехи продължавам да ползвам яйцето, но ще ми трябва още време да го заобичам, да се убедя в предимствата му и да си паснем.

0 коментара: