Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Ниските температури повече ме предразполагат да посягам към шоколада, пък може и да е защото търся утешение заради избягалото лято. Пред ...

Lindt Excellence Caramel a la Pointe de Sel

Ниските температури повече ме предразполагат да посягам към шоколада, пък може и да е защото търся утешение заради избягалото лято. Пред топлите месеци предпочитах шоколадовия вкус под формата на сладолед и по рядко на блокчета, дори и сладкиши не правех тогава. Но застудее ли, инстинктивно започвам да търся сладкия какаов мирис и веднага се стоплям с поне 5 градуса. Пак съм на тема Lindt, за разлика от предишния, този шоколад е с нормален размер, т.е. е само за опитване, не за задоволяване на сладки страсти.

Lindt Excellence Caramel a la Pointe de Sel - Екстра фин млечен шоколад с карамел и морска сол, френска реколта. Във вкусовата ми колекция има шоколади с карамел, има и такива с морска сол, комбинация от трите до сега нямаше. Сладко и солено си ми е един от вкусовите фаворити и затова посрещам с нетърпение интерпретацията на Lindt.

Красива хартиена опаковка с преобладаващ син цвят от дълбините на морето. В центъра й се е разположило парченцето шоколад с корона от карамел, посипано с няколко зрънца морска сол. 100 грама = 10 парченца, завити в сребрист станиол. На вид и аромат са млечни и типично линдовски - щампа на марката и нещо като водни знаци. Идеален шоколад за майки, защото не се чува нищо при разчупването му, може да се хапва тайно, когато всички са заспали. Във вътрешността на красавецът проблясват парченца карамел и тук там шуплички, които не е ясно крият ли кристалчета сол или са само въздишки на морски нимфи.

При схрускване позлатената захар хрупа и се залепва за зъбите, леко драска по езика. Тя се усеща първа и в по-голямо количество. Соленият вкус не е толкова преобладаващ. Парченцата сол са като перлички, появяват се, когато не очакваш и те изненадват с остър вкус, така различен от преобладаващата сладост. Уж го очакваш, но пак си неподготвен за солената вълна, която те залива и се отдръпва бързо и затова посягаш към следващото парченце, в опит да я потърсиш и там и да я хванеш този път. Оставям го да се разтопи бавно, но и така солта е само полъх, шоколадът я заглушава, а на езика остават да проблясват камъчета карамел, златни, сладки и твърди.

Сладостта в шоколадът е добре балансирана, не само заради присъствието на сол, но и заради умереното използване на другите сладки съставки. Комбинацията сладко солено е прелестна в този си вид. Обвити в млечния шоколад карамелът и морската сол едновременно са много близки и крайно далечни като усещане и настроение. Препоръчвам да се насладите на Lindt Excellence Caramel a la Pointe de Sel на спокойствие, когато не бързате и имате време да усетите нюансите му. Това не е шоколад за задоволяване на бърза нужда от сладко. Той има изискване за пълно отдаване от ваша страна, за да ви се довери и разкрие. Морската сол ми напомня за лятото, но топлината и златото на карамела вече са част от есента. Шоколад за преходът между двата сезона, за стопляне, споделяне с приятел или любим (но само едно парченце), другите ги оставете за себе си. Още едно доказателство за качеството на млечния Lindt шоколад. Пак ще ги похваля, но си заслужават. Чудесна идея за комбинация и още по-чудесно изпълнение.

0 коментара: