Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Може да ви се стори странно това ревю, но не мога да не се върна към "любимото" си занимание - прането. Каквито и прахове и триков...

Сапунени истории за пране

Може да ви се стори странно това ревю, но не мога да не се върна към "любимото" си занимание - прането. Каквито и прахове и трикове да използвам за пералнята, има някои петна и видове дрехи, които не се поддават на усилията ми. Затова при тях прибягвам към пране на ръка и търкане, търкане, без мъркане. В този случай намесвам по-тежката артилерия - сапуни специално създадени да се борят с петната или поне така пише на етикетите им. В тази публикация се спирам по-подробно на 2 от тях и двата купени от dm. Единият го хвалеха в интернет, другия го видях на място и реших да ги взема и пробвам с надеждата, че все един ще проработи.

Започвам с по-разочароващия за мен - Denkmit gallseife Сапун против петна (собствена марка на dm). Представянето му е доста впечатляващо - според етикета премахва петна от мазнини, масла, червило, мастило, че даже и кръв. Съдържа концентрат от жлъчка (не е упоменато от какво животно). На опаковката има чиста и блестяща риза, но може да не е носена, за да е толкова искряща. На цвят сапунът е доста жълт, не мисля, че цветът му има отношение към работата, която върши, на края на публикацията ще разберете защо. Вече не помня на какво миришеше, но не това е водещо заради, което съм го купила и освен това пише, че има добавени аромати. По мое лично мнение не се справя добре с петната - търкам, търкам, търкам върху замърсеното, оставям да подейства, но след изплакване на дрехата пак ги има. Пускала съм после нещата и в пералня директно натъркани със сапуна, но отново не съм доволна от резултата. Или моите петна са някакви извънземни и нямат изпиране или просто сапунът не е толкова добър, колкото го хвалят. Пробвала съм го и върху пресни замърсявания и на по-стари, но не постигам приемлив резултат.

Другият, който си взех е на Krispa - Weisse Kernseife. Марката е българска, макар че се подведох първоначално по заглавието на сапуна и реших, че и той е немски. В сайта им е описан като тоалетен сапун - за премахване на петна и замърсявания върху дрехите. Подходящ за отстраняване на упорити петна и други замърсявания. Наблегнато е, че щади кожата на ръцете. Не е указано да съдържа нещо по-специално или странно като жлъчка, което да увеличава изпиращия му ефект.

Той е по-бял на цвят, грамаж 250 грама, има само найлонова опаковка, през която се вижда директно сапуна. От неговата работа съм малко по-доволна. Сякаш се справя повече от другаря си с петната, но отново не с всички и не в пълна степен. И отново имаме стъпките: натърква се петното, оставя се да престой 5-10 минути, след което се изплаква добре. Ако все още има петно, отново се повтаря процедурата. И с него пробвах да пусна после дрехите в пералня с друг препарат, но някои петна просто нямат изпиране.
Снимката е неприятно размазана, уж се чете най-важното

За момента съм най-доволна от домашния сапун, които родителите ми правят. На него няма да ви показвам снимка, не е фотогеничен като другите два и е по-жълт от първия, затова казах, че явно цветът подвежда. Ако не знаете какво съдържа - свинска мас и сода каустик :) Знам, звучи жестоко и неподходящо за етикет в магазина. Може да се направи и с различна мазнина, да се добавят аромати и да има много по-търговски вид. Но моят си е по абсолютно класическа рецепта, от както се помня нашите го правят така и го ползват. Те дори го слагат е пералнята настърган, аз пера с него на ръка. Калъпът ми е доста голям и надали ще го свърша скоро, та да пробвам друг сапун. И с него имам проблема - пак си трябва физическа сила и пак не всички замърсявания изчезват - зависи от какво са и колко са стари.

Сега съм решила да си взема един друг продукт за избелване - Натриев перкарбонат. Като го тествам ще споделя резултата от него. За момента все още не съм намерила перфектния продукт за петна, има ли изобщо такъв? Очаквам и вашия опит по темата :)

1 коментар:

  1. Много харесам и съм доволна от домашния сапун. Няма кой да ми направи и затова си купувам от руските магазини.

    ОтговорИзтриване