Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Ревюто на Chocolat Cafe-Tasse Noir Orange отдавна отлежаваше в черновите и най-после дочака да го публикувам. Шоколадът не отлежава, той зам...

Chocolat Cafe-Tasse Noir Orange

Ревюто на Chocolat Cafe-Tasse Noir Orange отдавна отлежаваше в черновите и най-после дочака да го публикувам. Шоколадът не отлежава, той замина отдавна. Дойде чак от Канада, за да бъде изяден и записан в шоколадовите ми архиви. Оригиналната му страна на произход обаче е Белгия. Марката е Chocolat Cafe-Tasse и предлага ръчен автентичен шоколад, за направата на който се използва 100% чисто какаово масло.  Марка с традиции, качество и слава, до която успях да се докосна и аз благодарение на приятели. Предлагат страшно много изкушения, разделени в няколко колекции и ще ми трябва бая време и апетит, за да ги опитам всичките.

За първи впечатления ми се падна тъмният шоколад с портокал Dark & Orange. На сайта на марката се води family bar заради големината му - цели 85 грама, което според моите стандарти изобщо не е фемили, най-много за двама по-злояди шоколадолюбители да стигне това количество. Портокаловото съдържание е под формата на портокалови корички (2.7%) с добавка аромат на оранжевия цитрус + ванилия.

Нищо по-специално не пише на сайта на производителя, затова описанието ми е по-подробно. Опаковката е изцяло посветена на портокаловото присъствие - оранжева с бледи червени ивици (не знам защо ми прилича на ретро тапет). Освен надписите украсата й се състои от червено парченце портокал и цветове на портокалово дърво (добре, че е гугъл да ми помогне в разгадаването им). От обратната й страна е изписано съдъжанието на шоколада на няколко езика и това е, няма повече обяснения.

Шоколадовото барче е разделено на 7 хоризонтални парчета, все по-често срещам такъв тип шарка вместо обичайните малки правоъгълничета. Всяко от парчетата е щамповано с надпис Cafe-Tasse, оформено като етикетче или табелка за врата :) Отчупват се почти чисто и доста лесно. Кафяво тъмни са и във вътрешността им блещукат парченцата портокалови кори и малко шуплички. В аромата се долавя цитрусовата нотка, докато във вкуса не е толкова отчетлива и забележима. Но и тя без това е там само за разкош, истинското удоволствие идва от тъмния шоколад. Има добавени захар и глюкозо-фруктозен сироп, но тъмния шоколад успява да изпъкне над тях. Портокалът като вкус се усеща по-скоро като нещо, което допълва тъмната същност, без да е отчетлив вкус, а само подправка. Парченцата му са мекички и не правят такова впечатление. Много лек полъх на цитрус, приятен, но недостатъчен. Имам нужда от още свежест и цитруси, тъкмо днес бленувах за портокалов сладолед или сладкиш :)

Със следващото парче спирам да го търся портокала и се наслаждавам на тъмното удоволствие. Твърд, леко неподатлив, после се разлива приятно в устата ми и вкусът е наистина завладяващ. Цялостното усещане, което остава след консумацията на Noir Orange е много леко горчиво свежо шоколадов.  Какаовото съдържание е мин 60% и смятам, че това е точния процент за мен, за да съм доволна и да ми е прекалено сладък или прекалено горчив дадения шоколад.

Някои от продуктите на марката могат да се намерят и у нас, даже и Chocolat Cafe-Tasse Noir Orange го намерих да се продава онлайн. Ако искате да опитате хубав черен шоколад, пробвайте някой на Cafe-Tasse, хубави са, заслужават си малко, абе много по-високата цена за този грамаж - над 7 лв.

0 коментара: