Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Имах удоволствието да се докосна и усетя един иновативен за мен шоколад - с кисело мляко!!!! Това чудо на кулинарната техника е ръчно израбо...

Млечен шоколад с кисело мляко и масло от маточина Sense it

Имах удоволствието да се докосна и усетя един иновативен за мен шоколад - с кисело мляко!!!! Това чудо на кулинарната техника е ръчно изработено и се представя под името Sense it. Пълно английско име Sense it - hand made chocolate with Melissa oil and Lactobacillus Bulgaricus. Това, което го прави уникален са маслото от маточина и лиофилизираното кисело мляко. Какаовото съдържание е мин 32%. Количество 90 грама, цената я намирам в диапазона 8-12 лв.

Получих го като подарък заедно с негов събрат с масло от лавандула, който също ще покажа в блога. Жалко обаче, че страницата на създателя му в момента липса, а във фейсбук страницата на марката не се забелязва движение, надявам се да са оцелели в тия странни за бизнеса времена и да продължат да правят изкусителните си шоколади. Така и не успявам да разбера кой точно седи зад марката и производството му. На опаковката е посочено, че е произведен за Еуфория Фуудс Еоод от Гаврош ООД, но и на сайта на двете фирми не намирам нищо за тези шоколади. Жалко, ако са били уникати, единия вече го изядох, но другия мога да го прибера за поколенията, ако не се развали. Намерих информация, че в изработката му е участвал шеф Ради Стамболов и в момента е единственият в света шоколад с розово, лавандулово и други аромати и масла и кисело мляко.

И след разследването да се посветя на яденето. Много красива опаковка - описана е като "луксозна кадифе-ламинат опаковка". Различни нюанси на зелено, заради маточината, в центъра и кула от шоколадови парченца полята с шоколад, направо ме уцелват в сърцето и стръкче маточина като акцент. Задната страна е също толкова интересна - в горната част има нарисуван плик, където може да попълниш данните си, ако шоколадът е за подарък. Малко дребно, но все ще събере име и мило обръщение. Опаковката има и закопчалка, за да може да си прибереш останалия шоколад. Съдържанието е не по-малко любопитно и измислено и направено с усет към детайла. Шоколадът е опакован в прозрачно найлонче, което му е малко голямо. Но пък е добре залепено, за да не изпадат посипаните по гърба му изсушени златно-есенни парченца. Люспичките са доста нестабилни и се сипят като златен дъжд. Не знам защо си представях, че киселото мляко присъства под друга форма в състава на шоколада, а не като жълти частички. То е обяснено, че е лиофилизирано, т.е. дехидратирано и изобщо не прилича на себе си (само Lactobacillus Bulgaricus май са останали). Реших че може да са измислили начин шоколадът да е с вкус на йогурт :) Ако няма такъв, моля някой да се заеме.

Барчето е разделено на 18 парченца и всяко от тях е с щампа 5 гр, сигурно ако си на шоколадова диета да не се прецакаш и да изядеш по-малко шоколад от колкото трябва ;) Не се отчупват много правилно обаче, ще пристъпим малко диетата. Направи ми впечатление, че на стайна температура се държи добре, не се размеква и запазва целостта и стабилния си вид. На пръв поглед изглежда като млечен шоколад с изключение на златния гръб. Мирише приятно без някоя съставка да преобладава. Не усещам маточината, мирише ми леко кисело, не толкова какаово.

Вкусът е на млечен шоколад с лека кисела нотка. Интересен е за пробване, може да не се хареса за всеки, но на мен ми допада като смес от съставки. Пробвах жълто-оранжевите люспички, остъргах ги от едно парченце. Напомнят ми малко на смлян корнфлейкс като усещане, нямат собствен вкус, само драскат по езика. Лесно падат и остават по пръстите ми докато се наслаждавам на шоколадовото удоволствие. Ти изглежда обилно посипано с тях, но реално изсушеното кисело мляко не е чак толкова много (4.5%). Добре балансиран като сладост, ако му позволя да се разтопи на езика ми киселичкото разнообразие се губи и избухва сладостта. Без да се усетя мога да го излапам целия, а искам да си го пазя и повече пъти да го вкусвам. Странно, но няма ярко изразен послевкус.

Sense it - hand made chocolate with Melissa oil and Lactobacillus Bulgaricus е красива храна за очите, душата и небцето. Различен и вкусен, дали заради маточината и киселото мляко, дали заради качествените основни съставки или пък заради ръчната му направа, той носи гурме усещане. Ако някъде намерите останали бройки, пробвайте го. Ако не, надявам се скоро някой да забърка подобна уникална и новаторска шоколадова смес за радост на многобройните шоколадолюбители.

0 коментара: