Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Ще започна с това, че съм чела книгата 3 пъти. И то не защото "Парижкият апартамент" чак толкова ме грабна и очарова, а защото иск...

'Парижкият апартамент' - Мишел Гейбъл

Ще започна с това, че съм чела книгата 3 пъти. И то не защото "Парижкият апартамент" чак толкова ме грабна и очарова, а защото искам като напиша публикация за нея да са ми пресни впечатленията. Но все отлагам писането и пак се налага да я прочета, за да си припомня с какво ме очарова и с какво дразни. Това може и да ви говори достатъчно за произведението на Мишел Гейбъл - не е история, която се забравя, но може да се препрочита и да се откриват нови нюанси на събитията и действащите лица - главни и не толкова.
Като цяло мога да кажа, че книгата ми хареса. Обаче не съм запленена до толкова, че пренебрегна слабите моменти, които дразнят и развалят удоволствието от четенето й. За съжаление, за мен един от тях, е главната героиня Ейприъл. В главата й е бъкано от проблеми, заради които се държи неадекватно на моменти. Честно казано ме нервира и не ми е интересно какво точно се случва с нея или по-скоро недоумявам как може голяма жена да реагира точно така в дадена ситуация. Подразниха ме отношенията и с Люк. Много нагласено, личеше на къде отиват нещата, ама иначе двамата уж никак не си допадаха. И завърши както се очакваше, че даже и малко отгоре.

Ако успея да се абстрахирам от разни такива недоразумения, "Парижкият апартамент" е увлекателен заради историята, на която е базиран и реалните личности, появяващи се по страниците му. Авторката умело ги вмъква в днешни дни чрез писмата на Март дьо Флориан, живяла в края на 19-ти - началото на 20-ти век. Благодарение на тях се връщаме назад във времето към Бел епок, ставаме свидетели на развитието на Париж, имаме достъп до пикантни клюки и ежедневности от живота на известни личности.

Признавам, че ми стана любопитно и се разтърсих за повече информация за Болдини (харесват и картините му), за истинската Март, за нейния апартамента й, за Жан (Джийн) Юго - внучка на Виктор Юго и всякакви други знаменитости, които се появяват. А да и за картината на мадам Х (мадам Готро, потърсете ако ви е интересно, за да видите какво се е смятало за скандално по онова време :)).

Историята тръгва от случайно открит апартамент в Париж, предизвикал вълнение не само с факта, че никой не е влизал в него цели 70 години, но и със съкровищата, открити в стаите му. До колкото знам той е вдъхновил още 2 романа, единият е преведен на български, другият не. И наистина кой не би се прехласнал през възможността да надникне в миналото чрез произведения на изкуството, мебели, сувенири, всеки разказващ собствена история и дневници, които ги обединяват. Очаквах малко повече информация за отделните мебели, но явно няма нужда, защото централната фигура е един портрет и жената, нарисувана на него.
В началото Март ми беше по-симпатична - сираче принудено да се справя само в Париж, живот на приливи и отливи и късмет винаги да успее да излезе от ситуацията, да натрупа всички тези притежания, но и много разочарования и жлъч. Приличат си с другия женски персонаж по непостоянното си мнение и проблемите с мъжете. Животът на Март го виждаме чрез Ейприъл, която наднича в дневниците й и така се пристрастява към историята, че живее с нея и приема лично съдбата и притежанията на французойката.

Междувременно в паузите, когато не се връщаме век назад, научаваме повече за семейната история и семейния живот на американката и двете довели до кълбо от неприятности, които тя се опитва да разреши с работа, бягство в Париж, чужд мъж и още работа. И при двете дами нещата приключват изненадващо, но такъв е живота - ти го сритваш, той те сритва и накрая се помирявате или единия отстъпва.
Допаднаха ми разходки из Париж, най-вече защото му е придаден един по-достъпен облик. Набляга се на нормалните му, скрити и хубави кътчета, показан е като град за хората, а не световна столица и туристическа дестинация. Ако прочета книгата за четвърти път надявам се това да е в Париж и да търся по улиците му местата споменати в "Парижкият апартамент" :) Приятен е романът на Мишел Гейбриъл, не е нещо, което задължително трябва да прочетете, но ако случайно ви попадне му дайте шанс. Забравих да кажа, че корицата много му пасва, красива и стилна е, с изключение на дамата в огледалото, която малко ме плаши.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: