Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Днес е ред на шоколад, какъвто не бях срещала до сега - Chocolate negro con violeta или в превод Тъмен шоколад с теменужки (виолетки). Ако м...

Chocolat-Box Xocolata Negra Violeta Barcelona - Тъмен шоколад с теменужки

Днес е ред на шоколад, какъвто не бях срещала до сега - Chocolate negro con violeta или в превод Тъмен шоколад с теменужки (виолетки). Ако ме четете редовно, сигурно сте забелязали, че се опитвам повечето шоколади, които дегустирам и описвам да са различни от масовите. Този испански красавец чудесно се вписва в изискванията ми.

Първо не само е купен от Испания, а даже е местно производство и второ съдържа бонбони теменужки. У нас са познати и като виолетки и като деца сме схрускали много такива, сега също се предлагат и мисля, че не се различат по нищо от детските ми спомени. Не знаех обаче, че тези сладки парченца произхождат точно от Испания и се правят от цветовете на горска теменужка, специално набрани през пролетта и покрити със захар, за да кристализират. Съмнявам се в българските бонбони да има истински цветя, още една причина да съм любопитна да пробвам испанските. И то в компанията на шоколад с традиции.

От опаковката му е видно, че пристига от Барселона, която според мен е направена специално за града. В сайта на марката са показани други, по-стандартни изгледи на продуктите. А тук в цветовете и буквите на картоненото облекло даже има препратка към закачливостта и цветовата гама на мегаполиса, повлияна предполагам от Гауди.

Научавам, че това е ръчно направен шоколад на марката Chocolat-Box, които са в този бизнес от 1888 година, но не успях да открия нищо по-интересно за тях в интернет. В долната част на опаковка в направено прозорче и в него се вижда част от гърба на блокчето, предната му част не е толкова интересна. Присъства обичайната информация за съставките (какао минимум 56%) и цитат на испански от някой Anton Colom, за него също липсват сведения.

Chocolat-box имат няколко магазина в Барселона, от единия си купих от сладоледа им (заслужава си да го опитате). Обектите им са все на ключови места в града, ако ги търсите, няма начин да не попаднете поне на един. Аз обаче го купих от магазин за халва - Torrons Vicens. Намира се точно до Саграда Фамилия и е пълен с всякакви изкушения. Опитахме няколко вида халва, но не успях да си избера от нея, затова логично си взех 4 шоколада (цена по 4 евро всеки). Единия по-късно видях, че не е бил много добър избор, но като опитам ще ви споделя дали е така и защо. Комбинация с виолетки до сега не бях срещала, затова поне за него не се колебах дали да го взема.

Ако сте ме прочели до тук, време е за дегустация. Шоколадът е дебел и твърд и няма никакъв шанс да го счупя на правилни парчета. Нито пък да оцелеят захаросаните виолетки. (Ако го чупя с найлончето има по-малко загуби) Хапването му директно е изключено. Нищо не може да го размекне, поне не и външни влияния. Остава твърд не поддава на горещия ми поглед и настойчивите ми пръсти. 100 грама, обаче се усещат като 200, заради дебелината и твърдостта му. Изглежда и се усеща плътен. Което е супер, още повече качествен шоколад, без да се губят грамове в добавки и пълнежи. Добавката е посипана на гърба му и уж е здраво закрепена, но както казах при опит за отчупване пада.

Красив за гледане, сложен за ядене. Но стане ли веднъж на парченца, няма как да избяга и тогава разбираш за какво е бил целия този труд. Уникално вкусно съчетание между леко горчивия шоколад и свежите кисели кристалчета виолетки. Чистия вкус на какаото се усеща само в началото преди виолетките да го превземат и да му дадат от своята сладост. Шоколада обаче се изхитрява и след като изядеш парченцето в устата ти остава неговия дух, а виолетките са се стопили. Трудно се разтапя, което е добре, удължава удоволствието от присъствието му в устата ти. Копринено мек и нежен, гладък, много плътен и наситен. Не се лакомете за големи парчета, чак ми изтръпва езика от смучене.

Ароматът е смес от какао и виолетки. Цветът е чист, без примери, то няма и кой знае какво вътре - само какаова маса, захар, какаово масло и захаросаните блестящи лилави парченца отгоре. Те обаче сякаш са пропили в самия шоколад или пък при допира с устата ми ароматът им се активизира и разнася и не можеш да го отчетеш, че е отделно от шоколада. Определено вкус, който ще запомня, не само заради виолетките, но и самият шоколадов блок е вкусен и запомнящ с плътността си. Това не е шоколад за един път, той е за неколкодневно удоволствие или пък споделяне с любими хора.

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: