Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

По спомени първата ми рецепта с лимон беше кексът с мак и лимонена глазура. След това дълго време не се бях сещала за кисело-сладки реце...

Лимонени рецепти - мъфини с маково семе и напукани сладки

По спомени първата ми рецепта с лимон беше кексът с мак и лимонена глазура. След това дълго време не се бях сещала за кисело-сладки рецепти, освен като готвя месо може би.

Няколко споделени снимки и рецепти в нета и желанието ми за кисело+сладко ме предизвикаха да пробвам пак и тъй като резултатите са повече от превъзходни, си ги записвам тук и споделям с всички, които обичат такива комбинации. Някой ден ще заменя лимона с портокал, сигурна съм, че също ще се получи добре. Мъфините ги правих и без маково семе (защото свърши) и се получават даже още по-добре, защото ги няма малките семенца, които да гониш из устата си 🤣

Лимонови мъфини с маково семе

Необходими продукти:

2 яйца
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
100 мл олио
кората и сока на един лимон (спокойно може да са и 2 лимона)
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. маково семе
щипка сол

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта и после се прибавя олиото, сока и кората на лимона и прясното мляко, като след всеки продукт се разбива хубаво.

Брашното се смесва със солта и бакпулвера и на няколко части се изсипва при мокрите съставки. Последно се прибавя маковото семе. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.

За още по-лимоново усещане, може да им се направи глазура от пудра захар и лимонов сок. Аз пробвах и комбинацията от течна сметана + малко захар и малко лимонов сок.

Напукани лимонови сладки

Необходими продукти:

310 г брашно
100 г захар
1 бакпулвер
60 мл олио
кората и сока от 1 или 2 лимона
2 яйца
пудра захар за овалване

Приготвяне:

Брашното се смесва със захарта и бакпулвера. Към него се добавят олиото, лимоновия сок и кората и последни се добавят яйцата (няма нужда да се разбиват предварително).

Получава се леко лепкаво тесто, което обаче лесно се оформя на топченца с големината на орех. Всяко топче се овалва в пудра захар и се подрежда върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сладките не трябва да изсъхват много, защото стават твърди. След като изстинат могат да се посипят с още пудра захар за по-добър вид и вкус.

Да ви е лимонено вкусно!

Ако съм ви била полезна и харесвате съдържанието, което публикувам, помогнете ми да стигне до повече хора - коментирайте, споделяйте, последвайте ме: facebook/instagram

0 коментара: